Lovna kinologija > Pomagala
Teletakt!!!
lovacpd:
--- Citat: NLT - 16. 05. 2008. 23:03:02 ---Ako mislis koristiti teletakt napravi "dummy" ili zamjenu ogrlice, iste tezine.Koristi u treningu i po mogucnosti samo blazu snagu za preduhitriti gresku.Ako pas ne reagira na glas ili zvizduk, koristi sok.Neki psi ne reagiraju ni na blazi sok pa mu snagu treba dici do jacine kada pas stane ili ga rusi na zemlju.Ja sam ga par puta koristio na NLT i radi ali uvijek pokusavam bez telatakta.Nekad smo koristili pracku!!!
--- Kraj citata ---
Naravno da vise volim bez teletakta, i nisam ga koristio nikad, ali kako mi broj pasa raste, obuka ne smije zatajiti i smatram da bi teletakt pomogao meni, tj skratio mi vrijemeza odvikavanje od nekih stvari. Konkretno kod gonica, odvikavanje od gonjenja srnece divljaci, jer kako ih je mali broj srnece divljaci mnogo se krecu i tesko je prekinuti psa kad je potjera, ne moze se sve stici a pracka mi ne pomaze ;D
Venator:
Korisnost teletakta nije uopće upitna. Imao sam problema sa svojim seterom koji je lovio za sebe. Dva tri izlaska i teletakt oko vrata-rezultat- ne lovi za sebe. Danas sam kupio sa Ebay-a teletakt Dogtra 282. Jedan transmiter, dvije ogrlice. Dakle trening dva psa sa jednog transmitera. Osobito korisno ponekad u lovu jer pse zna povući nagon i ne j... gazdu ni pod razno. Gušt mi je loviti sa dva tri psa, možda tu griješim, no jedan nadopunjava drugog tako da ja odlazim iz lova zadovoljan i ne kudim niti jednog od njih.
Lijepi pozdrav svima! d7
STARI AVDZIJA:
E moj kolega da mi koji koristimo i goniče o tome progovorimo.Telatakt nisam ni ja koristi nisam znao ni gdje može da se nabavi a improvizirat nije dobro jer i ta slaba sruja je jako nezgodna za pse.Koristio sam indikator od poljskog telefona koji je još uvijek rekvizit pri ruci za odvikavanje od uzimanja hrane,kidanja obuće i sličnih psećih zabava i pračku naravno.Sve možeš da koristiš i da radiš sa gonićem ali kad goni onda ti je po onoj"pričaj ti Nailovoj materi" i (to nema veze s inteligencijom)pogotovo kad goni srne.Tu je dodatni problem što rijetko i uočiš šta je zapravo ker podigao pa dok to shvatiš(nekad neznaš nikako nego pretpostavljaš)već je kasno.Vikanje i ostale komande obično ne piju vode.Pa tad ker sasvim sigurno i ako čuje ignoriše sve ostale zvukove.Teletakt je pogotovo kod tvrđih pasa goniča nezamjenjivo sredstvo za odvikavanje od gona srneče divljači i opet je 100%-ni učinak upitan.Mislim da bi pas i inače trebao da se pušta s ogrlicom i da ne može razlikovat kad ima a kad nema ogrlicu teletakta.Inače treba nastojati da pas ne zna odakle dolazi neprijatnost pri upotrebi teletakta.Ostale osobine slabo poznajem.Gdje se može nabaviti,koliki im je domet djelovanja, kakve su im cijene.
Venator pričaj nam o tome kolega.
kamičanin:
da li bi imalo svrhe u gater sa DS ubaciti srnu(uslov gater veći od 2-3 ha i veća srna da ne bi DS dohvatila i prožderala manju i sporiju)i onda u slučaju gona srne psa kažnjavati ili strujom ili batinama(u tom slučaju pas na dužem povodniku)???
File:
to bi bio neki sado-mazo gater neka bira oče struju ili batine ččč
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju