Lovna kinologija > Pomagala
Teletakt!!!
kamičanin:
Slažem se da psa treba obučavati uz što manje prislie(teletakt,upucavanje sitnom sačmom,batine...)ali šta raditi za tvrdokorne slučajeve kad se pas dohvati srnećeg traga i nema ga više za taj lov a ne retko odjuri za srnom da se više ne vrati(biva uhvaćen,upucan itd..)Svaku nepoželjnu sklonost treba na vreme prepoznati i sprečiti,a posle je kasno... paciJa lično nisam ovo nkad praktikovao ali sam načuo kao mogućnost od upućenijih od mene...Poz
STARI AVDZIJA:
Za boravak u gateru srneće divljaći najbolje iskustvo koliko mi je poznato ima Peđa iz Bosanske Dubice pa bi nam svako iskustvo dobro došlo da se prezentira.Što se tiće upotrebe teletakta u gateru jesam za to ali samo jedan put(ako drugo ništa ne pomaže)ali mislim da nebi trebalo biti prisustvo d.s.kada pas krene za srnom da nebi bio efekat definitivno kontraproduktivan (rad na d.s.)U principu treba mijenjati mjesta,teren i naravno i divljač(da pas ne usvaja zabranu samo na jednom prostoru i na istom mirisu divljači)
Što se tiće primjedbe Fileta,kolega ne pristaj "na muku".Ja sam saznao prošle godine da je lovac prije 17-tak godina(bio sam u gostima)odradio srneču divljač pred mojim posavkama a rekli su da nemaju srneće divljaći.Nedaj Bože da sam saznao ranije(sutradan sam morao dolaziti ponovo u lovište po kuje)bilo bi tarapane.Kad ti kakva krivolovčina to uradi pred kerovima to je katastrofa.Nisu popularna sredstva u primjeni ali tu bez šok terapije ništa ne pomaže.Što se mora mora.Da se može zdogovoriti sa goničima i ja bi bio za zdogovor. ;) z2
E sad dijagnosticirat svi znamo ali nam terapija treba, kolege teaa
jgm:
--- Citat: REDZO - 17. 01. 2009. 01:34:07 ---
...Teletakt je pogotovo kod tvrđih pasa goniča nezamjenjivo sredstvo za odvikavanje od gona srneče divljači i opet je 100%-ni učinak upitan.Mislim da bi pas i inače trebao da se pušta s ogrlicom i da ne može razlikovat kad ima a kad nema ogrlicu teletakta.Inače treba nastojati da pas ne zna odakle dolazi neprijatnost pri upotrebi teletakta.Ostale osobine slabo poznajem.
--- Kraj citata ---
Ja sam teletakt upotrebio kod nlt-ja pre desetak godina. Za tjedan dana srne ga više nisu interesirale.
Ali suština je utome, što ne sme povezat ogrlicu i ono što mu može prouzrokovat. Ako tu pogrešiš, sve ostalo je uzalud.
fidel:
Ima li neko konkretnu informaciju gde ,po kojim cenama i koji modeli teletakta se mogu nabaviti?
Pozdrav...
kerber:
Srna u gateru ne vredi ubrzo batinama nauči da ne dira tu srnu a u prirodi lovi i dalje isprobano je najbolje je ako ste se psu dok je jako mlad uspjeli da se nametnete u tolikoj mjeri da pas ostavlja na vaš povik ali to podrazumjeva puno kažnjavanja na srnama i puno nagrađivanja na željenoj divljači općenito jako puno vremena i rada ali se može jer znam čovjeka koji to uspješno radi. Nažalost ni sam nemam toliko vremena ni mogućnosti a teletakt je isto tako učikovit ali potrebno je pametno raditi i navići psa na lažne ogrlice da nikad nezna kad nosi teletakt a kad lažnu bar dok ne usvoji željenu naviku jer pas povezuje neugodu s ogrlicom .
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju