Za goste i nove članove > Predstavljanja novih članova foruma LOVAC

labora

<< < (3/5) > >>

nostromo:
Nesto slicno postoji i kod nas u Dalmaciji. Zovu ih škrilje i lov na ovaj nacin je zabranjen.

U vrime moga dida s njima su se lovili Kosovi. Sapinjale su se zimi nad mistima di se skupljala voda.

Jakyy:

--- Citat: ---
--- Citat: ri istra - 06. 07. 2009. 22:50:19 ---zar sojka nije stetocina???

--- Kraj citata ---

--- Kraj citata ---

Da kolega šojka je svakako štetočina, ali je i ujedno lovna divljač,
ali je ovaj način lova zabranjen.

Evo da se prisjetimo se malo zakona...

ZAKON O LOVSTVU
VII. LOV I KORIŠTENJE DIVLJAČI I NJEZINIH DIJELOVA
Članak 64.

(1) Zabranjeno je loviti divljač:

1. načinima i sredstvima kojima se ona masovno uništava,

2. u pojasu 300 m od ruba naselja u nizini i prigorju te 200 m u brdsko-planinskim područjima,

3. kad je ugrožena poplavom, snježnim nanosima, poledicom, visokim temperaturama, požarom ili na drugi sličan način, osim u svrhu spašavanja,

4. zamkama, stupicama, klopkama, mrežama, živim i umjetnim mamcima ili vapcima, upotrebom pomoćnih sredstava u lovu (magnetofona, gramofona, reflektora i sličnih zvučnih i/ili svjetlećih sredstava, zrcala i drugih zasljepljujućih naprava), ljepljivim sredstvima ili hranom u koju je stavljeno omamljujuće sredstvo ili otrov, osim za svrhu iz članka 52. stavka 2. ovoga Zakona i točke 3. ovoga stavka, ali ne otrovom,

5. optičkim ciljnicima za noćni lov s mogućnošću elektroničkog povećavanja ili pretvaranja slike, električnim ili elektroničkim ubojitim ili omamljujućim napravama, eksplozivom, istjerivanjem plinom ili dimom,

6. gaženjem i lovljenjem motornim vozilima ili čamcima na motorni pogon te letjelicama svih vrsta,

7. hrtovima i ostalim psima koji nisu lovački te lovačkim psima koji nemaju položen ispit prirođenih osobina,

8. zvijerima,

9. samostrijelom i sličnim napravama ako posebnim propisom nije drukčije regulirano,

10. zračnim oružjem i svim vrstama hladnog oružja,

11. primamljivanjem hranom, vodom ili drugim sredstvima, osim divlje svinje, medvjeda, lisice, čaglja, kune, tvora i mungosa na mečilištima.

(2) U pojedinačnom lovu na jelena, srnjaka, lisicu i šojku kreštalicu dopuštena je upotreba rikalica, vabaka i pisaka kao pomoćnih sredstava u lovu.

(3) Lisicu, tvora, mungosa, puha velikog i kune dopušteno je loviti stupicama i klopkama za tu namjenu, u skladu s lovnogospodarskom osnovom.

(4) Osobi koja ima položen sokolarski i lovački ispit dopušten je lov pticama grabljivicama iz umjetnog uzgoja, upisanim u upisniku koji vodi Hrvatski sokolarski savez, na temelju dopuštenja središnjeg tijela državne uprave, nadležnog za poslove zaštite prirode i ovlaštenika prava lova.

(5) Sokolarski ispit polaže se pred povjerenstvom koje imenuje ministar.

(6) Program o polaganju sokolarskog ispita i propis o načinu lova s pticama grabljivicama (sokolarenje) donosi ministar

markoherc:
kod mene se i sad znaju nac tzv. ploče , klopke kao na slici, uglavnom love jarebice kamenjarke s njima. ali ako ja naidjem na nju ploca ide bar na 2 djela... >:( >:( >:( >:( :tommy:

ri istra:
kod mene su sojke postale napast jer ih nitko ne lovi,lani sam posadio nekih350kvadrata kukuruza,a ubrao samo 30 klipova,sve ostalo su pokljucale,a u vinogradu da i ne pricam. nitko ih ne lovi pa su se nakotile. prije nego sm ih poceo lovit pitao sam lovce da li cu s njima imati problema radi sojki,odgovor je bio "samo ih ti lovi i ovako ih ima previse".

Jakyy:
Potpuno te shvaćam i ja imam isti problem!
Smatram da bi mi lovci trebali malo više iću u lov i na štetoćine poput šojki, a  ne samo na predatore (iako je i taj lov dosta zanemaren).
Često puta lovcima se u lovu ne puca u šojke jer "tu nema mesa", a i bez veze troše streljivo (to su odgovori nekolicine mojih poznanika lovaca).
Dok ima takvog stava šojke će i dalje predstavljati probleme. teaa

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju