Lovna kinologija > Prehrana pasa
Hrana za pse
Felis:
Ako malo pogledate ishranu vukova, vidjet ćete da tu svega ima -
prvi obrok na plijenu su iznutrice - srce, pluća, jetra, slezena, bubrezi
slijede mišići i masno tkivo
na kraju dolaze već truli mišići i tetive, koža s dlakom i kosti...
tako da je većina stvari iz mesnice (prvenstveno junetina) jackpot...
ni u kom slučaju to nije soja i ostali biljni izvori proteina.
Uostalom, na ambalaži tvorničke hrane se koristi termin "sirovi protein" (crude protein) koji označava sve dušikove spojeve organskog porijekla, a ne samo proteine...
Neka pseća hrana koja košta cca 450 kn se i dalje sastoji od nusproizvoda mesne industrije s dodacima soje i sl... to ispadne cca 30 kn/kg
Za te pare se kupi cca 45-90 kg iznutrica koje su daleko kvalitetnije od bilo koje tvorničke hrane i koje će pas dulje jesti (kombinirano s rižom i povrćem u omjeru prilagođenom aktivnosti psa)
Marko2107:
da, ali današnji pas nije vuk i nema nikakve veze s vukom. pogotovo ne onaj pas koji je zatvoren u boxu ili stanu cijeli život i ne može si iz prirode sam zadovoljiti svoje potrebe.
sad mi reci da nekakav pekinezer, ili pudlica imaju veze sa vukom.
Isto kao što se ne hrane isto ljudi u hrvatskoj ili u nekom plemenu u namibiji koji imaju drugačiji metabolizam i tijelo im je priviknuto na drugačije uvjete života. Oni isto jedu crkotine i piju vodu iz močvare, a probaj to sam pojesti ili popiti. A ne znači da si ne bi pojeli puricu s mlincima, ali nemaju izbora. I sigurno ne dožive 90 godina.
istina, kod vuka na kraju dolaze na red i već truli mišići, koža. Ali na kraju, kad nema više izbora...
Felis:
naš pas ima OGROMNE veze s vukom! Radi se o istoj vrsti. Da, isto tako i pudlica i pekinezer imaju veze s vukom. I mogu se križati s vukom i davati plodno potomstvo (pogledaj si definiciju vrste).
A sad, što se tiče usporedbe ljudi ovdje i u Namibiji. Usporedba je na mjestu. I dalje se radi o istoj vrsti, ali ono što nas najviše razlikuje od braće Namibijaca je to što smo se prilagodili drugim uvjetima. Genetski smo vrlo vrlo slični, čak i puno sličniji nego vuk i pekinezer.
Iznenadio bi se što sve čovjek može pojesti, popiti i to podnijeti bez problema nakon samo kraće adaptacije.
Na kraju, smatraš li da je pas srodniji divljoj svinji i jelenu koji jedu soju nego vuku?
Za psa nema bolje hrane od sirovog mesa i to je činjenica - njihov metabolizam je milijunima godina prilagođavan tome i nisu ni zašto bolje prilagođeni. Druga po redu dolazi kuhana hrana s povrćem, a onda duuugo nema ništa. Tek onda na red dolaze komercijalne hrane koje u reklamama govore da zadovoljavaju sve potrebe pasa, a psi hranjeni isključivo tim hranama rijetko doživljavaju punu životnu dob. I onda se ljudi čude. Otišla jetra, otišli bubrezi, alergije, analke i slično... a hranili premium hranom... mora bit da je nešto drugo...?
A onaj pasić na selu koji je sretan kad se ogrebe za malo napoja namjenjenog svinjama bez frke doživi 20 godina...
Druga stvar je kad si čovjek prizna - ok, ne mogu mu pružiti najbolje što postoji (ne mogu ga hraniti sirovim mesom ili mu kuhati svaki dan), ali idem mu barem odabrati kvalitetnu komercijalnu hranu jer nam se život sastoji od kompromisa.
I na kraju, dehidrirana hrana za pse postoji puuuno kraće od purice s mlincima. Zar zbilja očekuješ da su joj se psi kroz par desetaka generacija u potpunosti prilagodili??
Marko2107:
idemo sad iz krajnosti u krajnost...
Ne, nema današnji pas nikakve veze sa vukom niti će ih ikada više imati, samo zbog toga jer ne žive u istom staništu. Da mu daš ne znam kakvo meso, opet je to meso iz trgovine (za koje vidimo da zna odležati u hladnjači godinama), negdje uzgojeno i otrovano svim i svačim, i nema veze sa mesom koji si vuk sam ulovi. Ta njegova divljač iz šume nije sigurno jela hranu zatrovanu nekakvim pesticidima i GMO glupostima. Isto tako, vuk ne pije vodu iz vodovoda u kojoj isto ima svega, nego si popije prirodnu vodu negdje na izvoru. Da ne kažem da je vuk u šumi na svježem zraku, a ne negdje u gradu i ne udiše smog kao ljudi i njihovi ljubimci.
Baš zbog toga je gotova hrana u današnje vrijeme bolja, jer je kod njene proizvodnje netko bar razmišljao o nutricionističkim i zdravstvenim potrebama pasa. Ne može mi nitko reći da je to lošije od otpadaka sa tanjura ili napoja koje uglavnom taj tvoj pesek na selu dobije, a u tom obroku sigurno nitko nije vodio računa jel to za psa zdravo ili ne, jel dobio dosta vitamina, jel će pojesti umjetne začine, sol, kruh, žgance ili tijesto iz tih ostataka.
I dobro kažeš, i sa tim žitaricama oko kojih je takva problematika, pas doživi 20 godina.
Što se tiće kompromisa, to se više nikada neće promjeniti, i ne radi se više o kompromisu, nego o načinu života u današnje vrijeme, jer živimo u takvom svijetu. Bar većina nas.
Ja bi isto svaki dan psu rezuckao meso i igrao se s njim cijeli dan, ali zbog posla i načina života jedva nađem vremena da i sam nešto pojedem kroz dan, kao i jako puno ljudi u današnje vrijeme.
Baš zbog toga, i zbog gore navedenih razloga, je dehidrat najbolje rješenje. Dobar dehidrat...
Kažeš: dehidrirana hrana za pse postoji puuuno kraće od purice s mlincima...
Nisam uspoređivao što duže postoji i što je bolje, nego mogućnost odabira, kako kod ljudi, tako i kod životinja.
Fruky:
Marko, nije to baš tako.
Psi koji jedu svježe meso duže žive, mogu ti to dokazati.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju