Lovna kinologija > Prehrana pasa
Mrsav ili uhranjen pas
medicus:
izgadnjivanje pasa je prije svega neodgovorno od strane vlasnika,nesvrsishodno,kaznjivo.....
na svakoj vreci hrane za pse postoji tabela po kojoj se lako izracuna dnevna potreba psa za tom hranom pa se pokusajte toga pridrzavati,ne bas ko pijan plota ;D,ali to vam moze biti dobar orijentir
gojno stanje i kondicija psa ovisi o radu,ishrani i zdravstvenom stanju
pri procjeni gojnog stanja pozornost obratiti na naslge masti,kostane izbocine i razvijenost muskulature
rukom prodjite po rebrima psa
pas je dobrog gojnog stanja ukoliko osjetite rebra pod prstima a ne vidite ih kao kostane izbocine na kozi
pas je pretio ukoliko ne osjetite rebra
pas je loseg gojnog stanja ukoliko vidite rebra kako se ocrtavaju na kozi(uzrok toga je gladovanje ili kronicne bolesti)
saso_:
To je ludo,tim ljudima bi trebalo da se zakonski zabrani da cuvaju pse.
Ma to su neznalice"cula kornjaca da se konj potkiva pa digla noge"
Imao sam mnogo "kucica" svi su bili razliciti znas kao "koliko ljudi toliko karaktera",
jedni mrsavi drugi popunjeni,ipak moje iskustvo kaze da na kilazi i izgled psa najvise
deluje sam metabolizam psa i karakter koji pas ima (ljut,brz,agresivan) i obrnuto.
Medutim i onaj slabi i onaj debeli podjednako mogu biti dobri psi u lovu.
lovacpd:
Prazna vreca ne stoji!!!
Volio bih vidjeti gladnog covjeka da kvalitetno radi...
Tokom zimskog lova na svojim gonicima vidim kako mrsave za samo taj jedan dan , a da bi to ponovio opet, treba mu vratiti snagu, zar neč
shaga:
[
rukom prodjite po rebrima psa
pas je dobrog gojnog stanja ukoliko osjetite rebra pod prstima a ne vidite ih kao kostane izbocine na kozi
pas je pretio ukoliko ne osjetite rebra
pas je loseg gojnog stanja ukoliko vidite rebra kako se ocrtavaju na kozi(uzrok toga je gladovanje ili kronicne bolesti)
[/quote]
E to je to,tacno onako kako sam i ja objasnjavao (mozda napamet) tim ljudima,ali sada sam dobio punu potvrdu HVALA d4 z7
dean:
Moj bi po standardu trebao imat 18, ima 22-25, ali se ne brinem ni malo. Jer kad krene sezona, svaka subota i nedjelja je lovna. Višak kila skine u lovu, a kaj ako ima manjak i radi dva sata pa priječe 5-10 km u trku, kako će imat snage vratit se po snijegu, leduč Oni koji izgladnjuju pse nisu baš čisti!
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju