Lovstvo > Provjera znanja
Broj prijelaza za divljač i zvijeri na prometnicama
Lovac:
Znate li točan broj prijelaza za divljač i zvijeri na prometnicama u HR. I dali ih po Vašem mišljenju ima dovoljno? z14
skyangel:
Vidiš, pitanje od milijun dolara. Pojma nemam koliko ih ima. Da budem iskren, nisam ni primijetio previše. ZG-RI sam primijetio samo 2? Možda sam neke propustio. ZG-ST sam primijetio jedno 3, ali više u obliku nadvožnjaka lokalnih cesta nego prelaza divljači. Onaj veliki nadvožnjak kod Brinja mi se čini da bi mogao biti napravljen čisto zbog divljači. Sve u svemu, ne baš previše prijelaza, barem koliko sam ja obratio pozornost na to, a nisam baš predetaljno.
fazan:
Neznam koliko ih ima, ali znam da ih je uvijek premalo i da neki nisu adekvatni i prihvaćeni od divljači.Na autoputu " Bratstva i jedinstva " nema niti jednoga , a što je tomu razlog nije mi jasno.
No tu se pojavljuje još jedan veliki problem, jer se neka društva ne drže propisa o zabrani lova u dubinu od 3 km od prelaza, već rade sačekuše 50-tak metara od prelaza tako da divljač ima šanse kao glineni golub.
Kokot:
Ne znam dali pričamo samo o autocesti ili o svim prometnicama (cestovnim)?
Skyangel govori o autocesti i činimi se da je primjetio točan broj "zelenih mostova". Na auto cesti postoje "zeleni mostovi" koji izgledaju kao nadvoznjaci i sluze samo za prijelaz zivotinja (nikakav promet se ne odvija preko njih) i to je sve što vozač moze iz jurečeg automobila vidjeti, s tim da ispod ceste postoji ne mali broj objekata, propusta za životinje koji se ne mogu primjetiti.
S obzirom da sve ceste koje se grade u RH i duže su od 2 km za nih se mora izraditi studija utjecaja na okoliš koju ocjenjuje komisija, koja je sastavljena od predstavnika različitih ministarstava i u kojoj "sjede" i gospoda koja su zadužena za životinje i koja vode veliku brigu i o prolaz životinja preko (ispod) prometnica.
Zato mislim da sto se tiče novih prometnica, pogotovo novih autocesta da postoji dovoljan broj prolaza-prijelaza za životinje.
medo:
--- Citat: fazan - 20. 08. 2008. 09:54:06 ---Neznam koliko ih ima, ali znam da ih je uvijek premalo i da neki nisu adekvatni i prihvaćeni od divljači.Na autoputu " Bratstva i jedinstva " nema niti jednoga , a što je tomu razlog nije mi jasno.
No tu se pojavljuje još jedan veliki problem, jer se neka društva ne drže propisa o zabrani lova u dubinu od 3 km od prelaza, već rade sačekuše 50-tak metara od prelaza tako da divljač ima šanse kao glineni golub.
--- Kraj citata ---
Tocno,prijelazi su postali mjesta za sacekuse d4
Ince prijelaza je premalo jer trebalo je ustedjeti novce,a floru i faunu tko je... Toliko o brizi naseg ministarstva o okolisu.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju