Lovstvo > Provjera znanja
Gdje se bezbjednije skloniti kad je nevrijeme i grmljavina
perop:
--- Citat: LOVAC - 27. 08. 2008. 23:43:09 ---DRVEĆE I GRMLJE U MITOLOGIJI STARIH NARODA
Drveće je bilo predmet različitih vjerovanja i prenošena s koljeno na koljeno; oko njega i u vezi s njim prakticirani su mnogi običaji.
Drvo figurira kao objekt koji ima dušu ili kao objekt u kome je neka duša nastanjena.
Ideja da drvo nije tijelo duha drveta već samo njegov stan koji može napustiti kada hoće, predstavlja važan napredak u vjerskoj misli.
I to je drveće bilo zaštićeno, proglašeno tabuom.. Jedna od najčešćih zabrana odnosila se na sječenje stabla i kresanje grana. Po narodnom vjerovanju, spomenuto drveće bilo je prožeto nekom opasnom silom. Zbog toga je i ponašanje ljudi prema njemu bilo regulirano odgovarajućim propisima.
Dirnuti u takvo drvo značilo je narušiti mir pokojnika i izložiti se njegovoj osveti.
Zanimljivo je shvaćanje da drvo može biti opasno i onda kada je posječeno.
Drvo je stan božanstva, ono je prvi i najprimitivniji hram i njegova ljekovita snaga ogleda se u snazi božanstva ili demona koji u drvetu živi. O tome ima puno tragova u mnogim narodnim pripovijetkama i pjesmama, u toponimima i imenima manastira koji su možda nastali na mjestima tih starih gajeva. Sveto drvo se nije smjelo sjeći, sa njega se ne otkidaju grane, niti se njegovi plodovi koriste. Ovo vjerovanje se zadržalo do danas.
© M.I.
--- Kraj citata ---
XXXXXXXXXXXX
Neki dan (ima desetak dana) čitao sam na teletekstu RTL-a da se neki starac u Hrvatskoj ubio kada mu je poduzeće za ceste posjeklo njegov hrast koji je posađen kada se on rodio. Starac je nevjerojatno bio vezan za to drvo i smatrao ga je živim bićem. Molio na sve načine djelatnike poduzeća za cesta da ne sruše njegov hrast.
Nažalost nije ništa pomoglo ovi bezdušni djelatnici su ga srušili uprkos preklinjanju ovog starca.
Čim je vidio da je hrast pao starac je odmah izvršio samoubojstvo.
Ovo je rijedak primjer kako i danas ljudi mogu biti snažno emotivno povezani s drvećem.
lucky:
Pa ako su točni podaci da grom češće udara u hrast, da je smreča suha a jela "puna ko spužva", onda bi moj zaključak bio da je sigurnije pod smrečom. Svi znamo za gromobrane koji imaju upravo tu ulogu da elektricitet odvedu u zemlju, a gromobrani su skoro pa nekorisni ako su odvedeni plitko u zemlju i ako zemlja nije vlažna, što je slučaj ljeti. E sad, budući je hrast veliki potrošač vode i njegovo korjenje je sigurno duboko u zemlji sa dosta vlage, zato su i dobar provodnik i mamac za gromove, a ako je jela "ko spužva", onda je i ona dobar "gromobran", e u tom slučaju ja nebi bio sjedio ispod gromobrana. Naravno ukoliko su točne ove karakteristike drveća, iako mi je, dok gromovi tuku, najprihvatljivija opcija z10 na sigurnom d4
Štef:
E sad mi je već stvarno dosta, neka kaže tko i zašto mi je ovdje pobrisao post i što je to pisalo da ga je trebalo izbrisat!!!!!!!!!!
Zoran:
--- Citat: Štef - 28. 08. 2008. 10:06:47 ---E sad mi je već stvarno dosta, neka kaže tko i zašto mi je ovdje pobrisao post i što je to pisalo da ga je trebalo izbrisat!!!!!!!!!!
--- Kraj citata ---
haha! sigurno si piso opet gluposti neke ha hahahaha :laugh:
Nikola:
--- Citat: Štef - 28. 08. 2008. 10:06:47 ---E sad mi je već stvarno dosta, neka kaže tko i zašto mi je ovdje pobrisao post i što je to pisalo da ga je trebalo izbrisat!!!!!!!!!!
--- Kraj citata ---
Ja sam obrisao... penjali ste se na Jele i na Borke... pa ako nastavite... slobodno je ja prebacim u ZAFRKANCIJE...
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju