Lovstvo > Provjera znanja
Gdje se bezbjednije skloniti kad je nevrijeme i grmljavina
SSG:
Pod jelke
Zoran:
--- Citat: SSG - 28. 08. 2008. 11:08:55 ---Pod jelke
--- Kraj citata ---
SSG natjecaj je zavrsen mogo si procitati odgovor pa onda odgovoriti! :laugh:
--- Citat: REDZO - 28. 08. 2008. 02:19:02 ---Evo ovako:inspirisan jednim opisom lova na Vran planini (pored Kupresa)koji je opisao jedan lovac od kalibra i šumarski stručnjak LJ.Kozomara zaista je doživio strahovito nevrijeme u planini i kako je sam naveo i opisao izbor da nađe koliki-toliki zaklon iskljućivo pod krošnjom smrće tvrdeći da grom ne udara u nj.za razliku od jelike.Razlog zašto je to tako nije naveo(osnova teme je ipak lov u kojem je poslije nevremena izišao srndać i uspješan ulov)Moja je pretpostavka(obzirom da se razumijem u obradu drveta i taj kvalitet i stanje)da smrća koja je smolasta više i nema znatnu količinu vode u deblu za razliku od jelike koja je puna ko spužva i tu bi trebala postojati neka razlika.Inaće smrća ima grane dignute na gore za razliku od jelike(stablo u prirodi).Pa po tom rezonu i ja bi izabrao smrću.Nevrijeme sam doživio u planini više puta(kome je tad do lova)skupi se ona stvar u gaćama ko opušak da sam čovjek posumnja s ćime je pravio djecu)e kad sve prođe ponovo lovački "nagon"proradi i te kako,izlazi srndač "da se malo prosuši",upravo kao u slučaju LJ.Kozomare(možda nađem taj članak)Za ove mnoge pojmove iz mitologije znam,i to da se primjenjuju i dan danas i u Bosni u mnogoćemu(tisovina npr.običaji za jujrevo(đurđevdan)i dr.)
Ovo za smrću iz citata gdje stradaše ovce nešto mi.....možda novinar po nekoj inerciji napiše smrća a ne mora biti da je baš smrća,međutim često se događa da grom pobije ovce i to je zanimljivo zašto? z10
--- Kraj citata ---
fazan:
Na žalost kod nas na Sljemenu nemamo straha i problema ako nas zahvati olujno nevrijeme , jer imamo toliko olupina automobila da se uvijek bez brige možeš skloniti , a zna se da si u vozilu siguran od udara groma.
Zoran:
--- Citat: fazan - 28. 08. 2008. 12:49:22 ---Na žalost kod nas na Sljemenu nemamo straha i problema ako nas zahvati olujno nevrijeme , jer imamo toliko olupina automobila da se uvijek bez brige možeš skloniti , a zna se da si u vozilu siguran od udara groma.
--- Kraj citata ---
ali samo ako ima namontirane gume! :laugh:
fazan:
U mojim godinama se bez gumice i vijagrice nejde od kuće.Znači nema beda.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju