Lovstvo > Provjera znanja

Jos malo o kunama

<< < (6/9) > >>

canis:
Odstreli sa jedne čeke,sveukupno smo ih odstrelili u tri izlaska šest komada,znali smo za jednu cijelu "obitelj" bjelica u blizini čeke.
Bjelice i zlatice su izrazito krvoločne.Za razliku bjelica zlatice su sposobne svladati i veći plijen-lane,zeca,itd. Bjelice su u pravilu manje od zlatica i većinu svoga života provode na tlu za razliku zlatica,gdje često se i kote.Bjelice se često naseljavaju u blizini naselja. Zlatice su izraziti mesojedi(carnivori),dok su bjelice neobavezno svejedi(omnivori) kao npr. lisica.
Pred dvadesetak godina smo imali veliki problem kući jer je takva obitelj kuna bjelica imala svoju "logu" u blizini kokošinjca,tako da nam se jednom-dva puta događalo da iskopaju rupu ispod žice kokošinjca i ujutro pronađemo "krvoproliće".

zhrvoje:

--- Citat: medicus - 11. 10. 2008. 09:44:52 ---
--- Citat: zhrvoje - 11. 10. 2008. 00:34:09 ---Moja familija se davno prije skoro pa profesionalno bavila lovom na kune radi krzna. I ja sam ulovio svoj dio tako da sve ovo znam iz iskustva a ne iz knjiga. I danas kod kuce imam 20-tak ustavljenih krzna tako da ako tko bude imao prilike mogu mu prakticno pokazat razlike.
 Najveca zabluda kod razlikovanja kuna je boja lise, mnogi kazu da je kod bjelice bijele a kod zlatice zute boje. To nije tocno skoro pa polovica krzna bjelice koje imam ima lisu zuckaste boje. Pravi pokazatelj je samo oblik lise  z10 z10..

--- Kraj citata ---

ako imaš lubanju od obje,pogledaj zadnji kutnjak gornje čeljusti i to njegovu bukalnu stranu(onu koja je okrenuta prema obrazu,i reci koja je razlika ;D

--- Kraj citata ---

Nazalost nemam niti jedne lubanje, niti sam ikada trazio tu razliku u zubalu, ali sam citao o tome i znam za nju. Ako se ne varam (nisam 100% siguran), jedna od njih ima udubljenje( vertikalnu brazdu) na tom zadnjem kutnjaku a druga nema. Ne znam koja ima a koja ne, to ces mi ti reci ;D.. 

medicus:
ZZ-zlatica zaobljena,tako pamtim stvari koje se lako zaboravljaju ;D

bjelica ima brazdu-BB

zhrvoje:
Hvala na info ;D! Volim znat takve stvari! Piva kada se vidimo z10!

miroslav_dabic:
Ja sam u nedjelju imao srecu odstrijeliti kunu zlaticu,nazalost karabinom cal.8x57 tako da krzno nisam mogao iskoristiti ali lobanja je ostala citava pa sam je sacuvao i sada ceka dascicu...

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju