Divljač > Stručna općenita pitanja

Ris i njegova zaštita-Projekt DinaRis

<< < (3/14) > >>

PinzHunter:

--- Citat: medo - 26. 11. 2008. 09:23:13 ---Koliko ja znam RH bez risa moze sasvim sigurno medjutim lijepo ga je imati u lovistu.
 Risa ima sve vise po podacima sa terena ,barem na Velebitu.

--- Kraj citata ---

Medo u pravu si jer koga nema bez njega se moze/mora. Ali boljeg sanitarca od risa nema.Niko od nas lovaca nije u stanju da sortira divljač kao Ris. on dolazi i odlazi na isti nacin, bez šumova ;). Kao sto recimo Kazahstan ima svog snjeznog leoparda, mi trebamo biti ponosni na Risa, bez obzira da li je u Bosni, Hrvatskoj ili Srbiji, jer zivotinje neznaju za granice, Bogu hvala. d4 .jos da mu vratimo loviste koje on treba, sve bi bilo super

Antezg:
Jeli netko ima podatak koliko srnica treba jednom risu kroz godinu? Koliko sam ja upučen ris je mačka koja i nije baš selektivna što se tiče hvatanja divljači-znači zaklat će koliko može. Također nije poput vuka nakon kojeg od divljači ne ostane praktički ništa, nego gricne malo butova i eventualno se vrati još jednom ako nitko nije dirao lešinu. Naravno to ne znači da ga treba istrijebiti,uostalom ris je zaštičen zakonom,ali trebalo bi držati populaciju u normalnom broju. Mislim da je to što nesavjesnim pojedincima slučajno naleti pokoji ris pred pušku zanemarivo što se tiče cjelokupne populacije, jer se i nije baš jednostavno susresti s njim,tako da je i broj odstrijeljenih vrlo mali.

dean:
Moje procjene koje se zasnivaju na malo literature i malo prakse. Risu, kao i vuku, treba otprilike tjedno jedno grlo papkarske divljači. Ris nije pohlepan kao vuk da potamani sve kaj može a pojede malo, jer ne lovi kao vuk u čoporu. Znači da hvata jedinku po jedinku. Ris, kao i svaka divljač ide linijom manjeg otpora, zato se vraća na svoju strvinu i zato hvata manje jedinke papkara za koje procijeni da može sa lakoćom svladati a da sebe ne povrijedi. Divljač zna da nema doktora i zato se zna desiti da vuk potjera medvjeda, a medvjeda jazavac. Ris pošto spada u porodicu mačaka jede mišično tkivo a ne kao vuk prvo utrobu plijena. Ris je viđen prije koju godinu u lovištu gdje ja lovim, na Samoborskoj gori i na Žumberku.

Antezg:
Čopor vukova lovi isto kao i lovačko društvo - pogon i štand. Vuk napravi veliki pokolj isključivo nad domačim životinjama npr. ovcama(što je nasreću briga ministarstva,a ne nas lovaca), a u prirodi baš i ne- nego  pojede sve što se da pojesti,ostane eventualno glava i kičma, ponekad skoro ništa. Ris se na strvinu vraća ako nije ništa friško zaklao i nikad ne pojede sve,a ako je nešto ili netko čačkao po strvini više ne jede.

medo:
Naravno da treba ocuvati sve zivotinjske vrste pa tako i risa medjutim s obzirom na brojnost vuka ris je u drugom planu.
 Ris treba od 1-2.5 kg mesa dnevno. Dok vuk ubija iz zabave vise nego potrebe ris to ne cini tako da su i stete manje. Ris isto tako napada prikradanjem i cesto puta su mu zrtve zdrave jedinke dok su vuku uglavnom slabije jedinke.
 Ris je dovoljno zasticen i ne znam kakav je ovo projekt jer mnogi projekti se osnuju da bi se izvukao novac. Pracenje risa je podrzavam i pitam se ne bi li bilo dobro obuciti ponekog lovca za takav projekt.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju