Divljač > Stručna općenita pitanja

Ris i njegova zaštita-Projekt DinaRis

<< < (4/14) > >>

VEThunter:
Poštovana gospodo lovci,
Bez ljutnje, ali ne mogu vjerovat da netko na ovom forumu može napisati nešto tipa kako možemo bez risa, kako ga "treba držati" u granicama normale i sl. Pa jeste li Vi svjesni stanja populacije risa u Hrvatskoj?
Populacija risa u RH broji max.50 jedinki (prema nekim procjenama i manje (30)). Da gospodarimo s primjerice 200 risova, e onda bi se ili uvrstio u lovnu divljač zaštičenu lovostajom ili zaštičenu za koju bi se propisivale kvote odstrijela! Ne znam koliko vam je poznato, ali ova (reintroducirana) populacija risa je nastala od svega 6 jedinki i od tih je jedna stradala prve zime, znači od 5 jedinki! Svatko tko se iole razumije u genetiku zna što to znači. Križanje u srodstvu tog obujma, neće odmah ispoljivanjem recesivno homozigotnih svojstava stvarati nakaze s 5 nogu i dvije glave nego se svaka genetska nepravilnost tog tipa prvo odražava na reprodukciju (postotak koncepcije i sl.). Iz toga proizlazi da je naša populacija u nezavidnoj situaciji. I dok god posoji mišljenje tipa "ah jedan ris više-manje" ne piše se dobro tom risu! Nek se 2-3 takva razmišljanja provedu u djelo i ode 10% populacije (3/30)! To je nenadoknadiva šteta! I ja sam lovac i svakako da bi htio imati trofej risje lubanje i krzna, ali birati između mog trofeja i opstanka populacije takve životinje?! Pa mislim da je besmisleno. Ja se ispričavam ako sam napao nečije mišljenje i baš zato bi htio da se ova tema nastavi da čujemo svačije mišljenje. Glede lovaca, mogu vam reći da su dva lovnika u G. Kotaru sudjelovala u projektu. To su gosp Prokopović koji je i sam obilježavao srneću divljač i jelensku kao potencijalni risji plijen i gosp Šporer, Vi iz GK ih vjerojatno znate. Edukacija lovaca i građana je od izuzetne važnosti u ovom problemu.

medicus:

--- Citat: medo - 26. 11. 2008. 16:32:41 ---Naravno da treba ocuvati sve zivotinjske vrste pa tako i risa medjutim s obzirom na brojnost vuka ris je u drugom planu.
 Ris treba od 1-2.5 kg mesa dnevno. Dok vuk ubija iz zabave vise nego potrebe ris to ne cini tako da su i stete manje. Ris isto tako napada prikradanjem i cesto puta su mu zrtve zdrave jedinke dok su vuku uglavnom slabije jedinke.
 Ris je dovoljno zasticen i ne znam kakav je ovo projekt jer mnogi projekti se osnuju da bi se izvukao novac. Pracenje risa je podrzavam i pitam se ne bi li bilo dobro obuciti ponekog lovca za takav projekt.

--- Kraj citata ---

Pa naravno da se mora izvuči novac,postoje fondovi koji su predviđeni za financiranje određenih područja i ako nema dobrog programa, nema ni love,ovo je samo znak da je predviđen dobar program koji je EU spremna sufinancirati(a oni ne daju pare za bilo kakvu glupost) i ne vidim ništa loše u tome.

Osim toga, VEF je znanstvena institucija i sasvim je normalno da se bave znanstvenim radom koji može biti primjerice samo pračenje nekih prehrambenih navika neke jedinke, ne mora značiti da je svaki projket koji se pokrene o risu ustvari projekt za podizanje populacije..........

Stipe Šibenik:
Jel risa bilo kod nas prije 100 godina?

shandi:
koliko sam čuo da su u hrvatskoj najbolji uvjeti za očuvanje risa u cijeloj europi.zato treba iskoristiti novac od EU i što kvalitetnije poraditi na očuvanju risa,jer kada bi ga nestalo to bi bila nepopravljiva šteta

magwin:

--- Citat: shandi - 26. 11. 2008. 22:25:15 ---koliko sam čuo da su u hrvatskoj najbolji uvjeti za očuvanje risa u cijeloj europi.zato treba iskoristiti novac od EU i što kvalitetnije poraditi na očuvanju risa,jer kada bi ga nestalo to bi bila nepopravljiva šteta

--- Kraj citata ---

nepopravljiva šteta... koga?--novca ili risa

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju