Divljač > Stručna općenita pitanja

Ris i njegova zaštita-Projekt DinaRis

<< < (7/14) > >>

Antezg:
Pa ris je zaštičen File - i zakonom i načinom života -što je to ekstremna zaštita-pojasni?. A ako se želi  povečati populaciju neka uvedu svježu krv, znači neka kupe risove dovedu ih vamo i puste,vrlo jednostavno, brže, jeftinije i efikasnije od izdr....nja pmf-ovaca sa telemetrijom i trošenja novaca na putne naloge,opremu itd. Ako je istina da je populacija našeg risa nastala od 5 jedinki zamisli što bi se dobilo sa pet novih jedinki. Od čega bi bila veća korist za za populaciju risa od telemetrije ili osvježavanja krvi i što je jeftinije? Jeli provedena genetska analiza risova da se potvrde ili pobiju tvrdnje o lošoj genetici?
Za svinje ti je dragi moj File u većini Hrvatske već kasno i mora ti biti jasno da se gen domaće svinje nemože iskorijeniti iz populacije- populacija se može svesti u većem broju na fenotip(vanjski izgled) divlje svinje, ali gen domaće će uvijek nažalost ostati i nemože ga se iskorijeniti. Jedino teoretsko rješenje koje je naravno u praksi potpuno neizvedivo je da se pobiju sve svinje i uvedu nove - prave divlje.

File:
U mom okruženju nikad nije sse pojavila nijedna šarenja svinja ni u krugu od 200 km bar koliko ja znam,šarenjaka ima tamo gdje domača svinja šeta ko mačka kilometrima od kuće,to bi prvo zabranio
a onda bi taracao sve te di je bilo šarenjaka ko za vrijeme ptičje gripe kad su one kokoši bacali ako je bilo u krugu od neznam koliko km,znam da ih je nemoguće sve istrjebit al može se zaustavit njihovo širenje odstrelom šarenjaka i zatvaranjem domačih svinja u svinjce,siguran sam da bi slika bila drugačija za par god. intenzivnog rada.
Slažem se sa tobom da je uvođenje friške krvi zakon,a što se tiče rigoroznije zaštite pod tim sam pojmom mislio na jače lovočuvarske kontrole na područjima gdje ima risa u većem broju i drakonske kazne za eventualne počinitelje

Antezg:
Kao što sam već rekao koliko god odstreljivali šarene svinje gen se više ne može istrijebiti, to znači da svinja koja je naoko prava divlja može nositi gen domaće u sebi i dati šarene potomke(ovo je vrlo pojednostavljeno tumačenje al da nejdemo u OT). Ako nema šarenih u tvom okružju sretan si,ali nemoj biti siguran da se neće pojaviti.

VEThunter:
Evo pretvorila se ova teme u temu o svinjama...
Nego samo za kraj - "priča se da ima oko 100 risova" meni baš ne zvuči kao neka ozbiljna metoda. A i da ih ima, po računici jedan ris tjedno jedna srna (100x1x52=5200) vi u GK ne bi mogli iz kuće izaći a da ne vidite zaklanu srnu (a još ako dodamo plijen vuka...), a pitam Vas, kad ste zadnji put vidili risji plijen? Al da ne davim, za sva pitanja o risu i projektu (kojio je završio) imate stranicu projekta koja je već ranije navedena.
A kad smo već van teme izvorni genom DS u RH zaboravite. I da je krmača najcrnja na svijetu, al kad vodi 8 (pa i više) prasadi sve Vam je jasno.
Pozdrav svima koji su sudjelovali u temi  z30

Antezg:
Pa nema ih 100 samo u GK uf -ris obitava i viđa se na puno širem području, koje ovo istraživanje naravno nije obuhvatilo.
Metode kojima se koristilo u istraživanju ne vidim na internet stranici, isto kao ni rezultate ččč osim nekoliko vrlo šturih i općih informacija. Možda ti raspolažeš sa nekim rezultatima istraživanja,ako da, podijeli ih s nama kad je tema već otvorena.

BTW izrazito crna boja kod divlje svinje je jednaki pokazatelj "mješanosti" kao i bijela boja ;).

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju