Divljač > Stručna općenita pitanja
Ris i njegova zaštita-Projekt DinaRis
dean:
Zašto se ne radi na povećanju broja papkarske divljači koja je primarna hrana risu?! Tj. radi se na tome, ili bolje rečeno, traži se od lovaca da to radi kako bi ris i vuk imali što jesti a tu dolazimo do sukoba jer jedni u drugima vide konkurenciju.
A i ako taj projekt je opravdan, do kada će on hodat, kojim intenziteton? Koji je njegov cilj? Koliko vremena će se financirat? Kad se saznaju te činjenice i ljudi koji štite risa i vuka počnu povečavati brojnost njihovog plijena, onda će i lovci biti zadovoljniji, a i iz te ideje se može roditi još koji projekt. Npr. obilježiti 10 jelena kao vuka i risa, ispustiti ih, vidjeti kako su otišli i kako te gdje i na koji način su završili svoj životni put. Ima smisla, ha?
File:
Da je papkarska divljač primarna hrana risu davno bi on crka od gladi,više se on u nas hrani sa pokojim zecom pticom, njemu je praznik kad nađe nešto golemo
Antezg:
Naravno- sigurno bi bila korisnija reintrodukcija jelena običnog na prostore u kojima su istreblijeni tijekom rata, a takovih prostora je nemali broj ;), izgradnja jelenskih gatera itd. Dodatni problem je u tome što je jelena znatno lakše vidjeti, odstrijeliti i iskrivoloviti nego risa koji je kao što je medo lijepo rekao tiha i povučena životinja i sam način života mu pruža veliku zaštitu.
Što je sa društvima koja nisu obuhvačena u projekt dinaris, a znaju da imaju risa u lovištu- što njima projekt dinaris pruža osim dodatne papirologije i zajebancije-tako je vjerojatno i sa društvima obuhvačenima u projekt. Telemetrija i pračenje-OK, ali kako to može pomoči populaciji ččč, ako je genetika risova toliko sj....a koliko se navodi? Pomoči može jedino uvođenje novih jedinki sa drugačijim genetskim materijalom- to vidim nije obuhvačeno projektom dinaris ::) Za to će se najvjerojatnije raditi drugi miljunski projekt i još mnoga gospoda pmf-ovci će doktorirati. A stvar je vrlo jednostavna-kupi risove i pusti ako su stvarno tako ugroženi.
Što je sa vukom kojeg definitivno ima dosta i pravi velike štete stočarima- srećom nije lovna divljač(osim onih par grla) jer bi društva i lovozakupnici koji su dovoljno opterečeni štetama još i to morali plačati, baš bi me zanimao podatak o broju prijavljenih šteta i područjima ;).
Što je sa kormoranima koji su jadni isto zaštičeni, a broj im se strahovito povečao i rade miljonske štete državi ččč.
Što je sa medvjedom za kojeg su odstrelne kvote smješno male i ne odgovaraju stanju na terenu ččč
Što je na koncu sa dobrim starim svinjama kojih definitivno ne fali, a ima dosta društava kojima uopće nisu u LGO-u ččč, a usjevi uništeni,pašnjaci prerovani, što je sa križanim svinjama koje su objektivno ogroman problem?
Nije da sam protiv risa,naprotiv ali u hrvatskom lovstvu stvarno ima prečih stvari za uložiti novce nego u telemetrijsko pračenje postojeće populacije risa.
dean:
Tako je Ante! Kad se fondovi sve divljači dignu na one brojke koje su optimalne, bit će dovoljno hrane i za predatore i lova za ljude. Na to treba trošiti vrijeme, novac, energiju. A onda na probleme koji opterećuju manji broj ljuid koji sjede u uredima a na teren izaze 10 X manje od prosječnog lovca.
File:
Ja podržavam ektremnu zaštitu risa i daj bože da bude još žešća i volio bi da se osvježi krv.
Po meni najveći problem su šarene svinje i da sam neki od čelnih ljudi (a nisam) bih odmah pokušao iskorijeniti, jer će nam se dogodit da više nigdje nećemo imat 100% čistog vepra s tim ni medalja ni gentski zdravih životinja što je jednako izumiranju vrste!
Društva koja u LGO nemaju DS oni je imaju pravo odstreljivati na osnovu šteta koje su te svinje napravile i siguran sam da više štete napravi 1 svinja nego jedan ris.
Neko je napisao da nije istina da ima 50-ak risova da ih je više,pa šta da ih je i 500 kao da je to neka brojka,čaglja ima 20 puta više nego risa i napravi štetu veću nego ris a i ružan je ko lopov i niko ništa ne rješava po tom pitanju nego se i na to gleda kako će mo, lako će mo!
Bila bi velika šteta da ostanemo bez risa,da nam sve svinje budu na kockice i da nam čagalj zavija umjesto himne uvečer na hrt-u
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju