Divljač > Stručna općenita pitanja
Ris i njegova zaštita-Projekt DinaRis
dean:
Isto kao i ti. Svega nekoliko puta, ali sam vidio trag i na, pazi sad, Žumberku, gdje lovim. Našli smo i strvinu za koju je gospoda koju su svi redom ocjenjivačii trofeja rekli da je strvina od risa. Ja sam recimo vuka prvi puta u prirodi vidio sa 7 godina, a risa jednom davno na Ljubovu. Djed mi je bio lugar, tako da sam dosta terena pregazio kao klinac. Šteta je kaj tada nije bilo digitalnih fotiča i kaj sam bio klinac. Te slike bi bile neponovljive.
dean:
citat: Sad mi reci koliko si ti puta vidio risa ili njegov trag ili strvinu kad si takav stručnjak za njega?
Mislim da ovakav pristup nije fora jer naš forum je tu zbog svih nas a ne tebe i mene, kaj ne?
zhrvoje:
Svaka čast d4! Već sam mislio da je ovo teoretska rasprava...
Po meni je ris uz divlju mačku najljepša životinja što se može vidjet na ovim našim prostorima...
Još nešto vezano uz risa i štete na risovima, problem je što je kod nas unesen karpatski ris koji je puno veći od dinarskog risa i koji shodno tome može i loviti puno veću divljač. Zato ima i više štete na krupnoj divljači.
Također još jedno opažanje s moje strane, mislim da je danas risa sve manje, već duže vremena nisam vidio risov trag u svom lovištu (kao ni ostali lovci iz mojeg i susjednih društava), dok je pred 10-tak i više godina on bio redovit na našem području. Zadnji trag vidio sam prošle godine i od tada nšta ččč.
I Deane sorry na prethodnom citatu, bilo je jače od mene sor!
Imaš pravo da nije fora ali često ljudi pričaju priče o onom što neznaju iz iskustva nego samo iz teorije pa mi nekad skoči živac. U svakom slučaju izvini!
dean:
Nema beda! d4 z10 Kad padne snijeg idemo kod tebe u GK planinarit i vidjet ima li koji trag!
zhrvoje:
Dogovoreno! Samo nažalost ne ove godine... Još par dana i idem radit i onda me nema 4 mjeseca u RH... Risevi i lov će morati malo pričekati...
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju