Divljač > Stručna općenita pitanja

Ris i njegova zaštita-Projekt DinaRis

<< < (12/14) > >>

jatagan:
Postovani ja oko Risa nebih tako dramatiziro situaciju.Populacija Risa je stabilna kako u Hrvatskoj tako i u BiH.Ovaj Ris o kojem mi pricamo je naj krupnija podvrsta Evropskog Risa a to je Karpatski Ris dakle alohtona divljac u nasim lovistim.Ovaj Grabezljivac konstantno siri svoj areal prema istoku pocev od Kocevskog roga u Sloveniji gdje je sedamdesetih godina naseljen.Poznati su podaci npr.da je u Livnu na Dinari odstrijeljen Ris pocetkom osamdesetih godina,malo kasnije na Kupresu (postoje fotografije u lovackim novinama).Prije par godina je odstrijeljen Ris u Tomislav gradu na planini Tusnici itd.Sa puno toga bih se slozio sto se tice komentara prije mene ali to da je Ris sanitarac u prirodi to je puka izmisljotina.Ris je predator i on ubija ono sto mu prvo naidje,jedinku koju moze savladati.Ako budemo slijepo slusali Europljane imat cemo situaciju koju sad imamo sa Vukom.

canis:
Odstrijeljen je jedan u lovnom gazdinstvu Koprivnica u Bugojnu. Imam slike jer došao je kolegi na obradu trofeja. Zamislite da lovac koji ga odstrelio nije htio izbjeljenu čelenku na drvenu podlošku. Lud,lud,blesav. dois dois

canis:
 mad mad

canis:
 uf uf

canis:
Tip veli da je taj mužjak odstrijeljen odmah iza krda divljih svinja koje je naganjao,vidio tijek događaja iz druge kose,prešli na njegovu stranu dabi propustio svinje i odstrelio ga. Zakonom zaštićen i opet objavljeno u L.Listu kao nekakav normalan odstrel. 2p 2p
A prošle sezone nam je jedan dolazio redovito u dio planinskog lovišta(1000n.m.) i obilazio teren,ove sezone još nije bilo dovoljno snijega,pa vidjeti ćemo.
I po onome što znam slažem se sa jataganom da risa ne zanima u prvom redu bolesna i slaba divljač,čak štoviše on voli izrazito zdrave jedinke koje je sposoban savladati. Dakle nije probirljiva karaktera.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju