Divljač > Stručna općenita pitanja
Utjecaj vuka na populaciju divlje svinje
Štef:
Lovim na području Like. Lovište nam je zbog posljedice rata ( i ostalih utjecaja) stanovništvom slabo naseljeno pa nema ni domačih životinja. Nedavno sam se susreo sa dva vuka u sami sumrak kako su lovili DS. Prvo je prošla krmača sa prascima a odmah iza njih vuk.
Sad u subotu (24.11.) vidio sam tragove krda. Točno njihovim tragom išao je vuk. Na lešine DS nismo nigdje naišli.
Huntercro:
Vuk može naštetiti DS jedino ako nema krmače. Onda su nazimad i prasci gotovi. Ovako im može samo pušit. Govorim o iskustvima mojih poznanika iz BIH. Isto tako na hranilištu je vepar car. Nema tog vuka koji će vepra otjerati s hranilišta. Vepar ih samo malo raspori i oni su gotovi i to oni znaju. Probaju oni ali odustanu.
medo:
U zimi se vukovi udruzuju u copore i tek tada divljac moze nastradati u vecem broju. Vepra sa hranilista vuk ne tjera niti napada ako nije previse gladan. Ako se nadju zajedno gdje se meci medvjed sa strvinama vuk ce doci,a vepar otici nedaleko i cekati.U slucaju da ima vukova usuditi ce se napasti vepra bez razmisljanja. Kad je snijeg visok nijedna paparska divljac nema sanse protiv copora vukova i tad prasci nastradaju ma koliko krmaca bila pametna. Jos je gore ako se na snijegu stvori pokorica od leda jer tek tada papkari su kao u klopci. Ako su takvi uvijeti svinje se drze uz korita rijeka,gustom grmlju ili odlaze na stranu do mora gdje nema snijega.
Ovo je ono sto sam ja vidio i dozivio u Lici.
SSG:
Nedavno smo zamjetili tragove vučice i mladih u lovištu.Primjetili smo da se divlje svinje više ne zadržavaju u lovištu več prolaze kroz njega.Uz to kolega je "izgubio" dva lovačka psa kad ih je vodio u šumu u šetnju.Jel moguće da je vučica izabrala teren našeg LD za svoj brlog i dali je moguće da su vukovi odgovorni za nestanak pasa ččč Napominjem da je vlasnik čuo pse da nešto gone i nakon otprilike pol sata potpuni muk i psima nema ni traga.
medo:
--- Citat: SSG - 28. 11. 2007. 10:34:06 ---Nedavno smo zamjetili tragove vučice i mladih u lovištu.Primjetili smo da se divlje svinje više ne zadržavaju u lovištu več prolaze kroz njega.Uz to kolega je "izgubio" dva lovačka psa kad ih je vodio u šumu u šetnju.Jel moguće da je vučica izabrala teren našeg LD za svoj brlog i dali je moguće da su vukovi odgovorni za nestanak pasa ččč Napominjem da je vlasnik čuo pse da nešto gone i nakon otprilike pol sata potpuni muk i psima nema ni traga.
--- Kraj citata ---
To je jako vjerojatno jer psi kad gone vuk im presijece put i saceka ih.Ako ih je bilo vise moguce je da su psi nastradali. Nama se slicno dogadjalo u Lici i to cesto. Posto je vrijeme parenja pocelo mozda zato nema svinja
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju