Streljaštvo > Tehnika gađanja
DENTLER SMARTBRAKE FC RAZBIJAČ PUCNJA I PLINSKA KOČNICA
Pinia:
--- Citat: grom - 09. 04. 2016. 20:41:36 ---Od svega toga priznajem samo dobar prigušivač. Nije mu ravna ni jedna plinska kočnica. Razbije pucanj i smiri pušku, trzaj itd.
--- Kraj citata ---
Kad smo kod prigusivaca Sauer je izbacio svoj prigusivac izgleda mi odlican samo mora bit i papren.. zagi
http://www.sauer.de/en/products/sauer-accessoires/schalldaempfer-sauer-titanium-pro.html
spinnaker:
Smatram da plinska kocnica nije potrebna u 99% slucajeva u RH.
Jedino kome je ona potrebna je u long range huntu. Gdje se puca sa
jacim kalibrima na velike udaljenosti.
A i to mi je pod upitnikom.
Dakle, cista namjena za streljastvo.
roger:
Ako usporedim koristenje puske s plinskom kocnicom, i bez.
Mogu reci ovo, za 308 win.
Kod gadjanja na metu na vece udaljenosti iz lezeceg polozaja, nakon hica sa plinskom kocnicom, bio bih odmah opet na meti, to jest ne bih je gubio iz vidnog polja optike.
Odnosno, kod gadjanja bez plinske kocnice, puska se pomakne toliko da metu moram opet traziti optikom.
Ako se to prenese na uvjete lova, stoji tvrdnja da je lakse pratiti reakciju divljaci na pogodak, ili odlazak sa mjesta nastrela.
perop:
Roger, d1
i ja mislim da je puška preciznija ako se kvalitetno montira plinska kočnica.Za veće daljine ovo sam gotovo siguran. Kod mene se radi o pušci Sauer 202, left hand, lightweight (puška je teška 2.80), 60 cm dužina cijevi. Lagana je pa trza, dobro bi joj došla ugradnja kvalitetne plinske kočnice ili možda promjena odnosno balansiranje kundaka.
Što misliš kakva bi bila preciznost ove puške ako bi se uzeo ovaj originalni Sauerov prigušivač kojeg vidiš na gornjoj slici?
zagi
roger:
Tesko je reci napamet, medjutim, po mojem skromnom misljenju, i na tanku lovacku cijev moralo bi se pribliziti match preciznosti s grupom od tri hica (dok cijev nije pregrijana), sa streljivom koje joj odgovara. Od 0.5 do 1 minute.
Inace sauer 202, ima reputaciju grupe sa tvornickim strljivom nesto oko 1moa, malo vise, koliko pratim.
Pretpostavljam da je rijec o 30-06?
Takodjer mislim da je dodatna tezina na tanku dugu cijev, smanjuje titraj cijevi i vrlo lako bi se mogao prosiriti izbor zrna s kojom ce ta cjev drzati grupu, ili tocku upucavanja. (60 cm je vec duga cijev, obzirom da je danasnji standard vec 56 cm za uobicajene karabine)
Prigusivac ce umanjiti pucanj, ali ga nece eliminirati kod karabinskog metka.
Na threadu od tike sam bio svojevremeno napisao da mi s debelom cijevi tika drzi istu tocku upucavanja prakticki sa svim streljivom koje sam isprobao na 100 metara, s tim da se na vecim udaljenostima, naravno, pocinje se osjecati razlika u padu od zrna do zrna zbog razlicitih koeficijenata, brzina i tezina.
Ali na 100 metara sve drzi istu tocku.
Na to mogu samo dodati, da ovu pojavu tumacim smanjenim titrajem cijevi radi tezine match cijevi koja je na tiki 22mm na kruni.
Lako je moguce da ce ovakav dodatak, ili plinska kocnica imati slican efekat radi povecanja mase, i bolje kontrole trzaja.
Naravno, teoretski razmisljati, je jedno - treba i isporbati, ali po meni moze samo poboljsati performanse puske.
Jos naknadno da dodam, vezano za plamen na cijevi. U dnevnim uvjetima nije vidljiv, ali u sumrak, kroz optiku na trenutak zaslijepi. Bolje da je cim manji.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju