Streljaštvo > Tehnika gađanja
Dominantno oko
nostromo:
Velika vecina ljudi se ne obazire na utjecaj dominantnog oka jer velikim dijelom dominantno oko se poklapa sa dominantnom rukom, desno kod desnjaka i obratno.
Ja spadam u onu malu grupu "nesretnika od rodjenja" kod kojih je situacija obrnuta.
Za mene postoje dva moguca rijesenja; zrtvovati dobar pregled i nisaniti samo jednim okom i koristiti opremu namjenjenu desnjacima ili prilagoditi opremu i tehniku dominantnom oku a to je mom slucaju lijevo.
Kako ja u zivotu imam tek nekih 100tinjak ispaljenih metaka iz vatrenog oruzja i parsto strijela iz luka jos mi nije kasno za poceti sve iz pocetka i prilagoditi se vodecem oku.
Problem je i to sta je oprema za lijevake rijeđa. U svakom slucaju zanimaju me vasa misljenja i iskustva jer u ovoj godini namjeravam kupiti prvu sacmaricu, prvi karabin i prvi luk(ne nuzno tim redoslijedom)
http://www.huntersfriend.com/eye-dominance-issues.htm
http://www.kamenjarka.pc-shift.hr/ch3_poravnanje.html
PS U svakom slucaju nakon svega sta sam do sada procita i cuja ovaj problem je lakse ispraviti u streljastvu nego u biljaru ;D
Tava:
Isti problem kao i ti ima i moj brat. Totalni dešnjak, a samo bilijar i pucanje odrađuje lijevom rukom odnosno sa lijevog ramena. Bilijar mu ide super, dok je pucanje odradio tako da je kupio pušku za ljevake. Prilagođavao se puškom za dešnjake no dosta je teško repertirati sa desnom rukom pa je popustio i od kada ima lijevi zatvarač preporodio se.
Pozdrav
nostromo:
Hm, tribala bi mi dobra bala coje da ja naucin igrati biljar livon rukon ;D
Biljar je manje bitan, pucanje mi je napeto. Ne ide meni lose sve desno al zatvoreno livo oko al velik je hendikep sebi toliko ograniciti vidno polje.
Zanimaju me iskustva iz prakse; jedno-dva oka, livo - desno... Karabin na samo desno oko a sacmarica liva za oba?
Znam da se ovo moze prilagoditi i nekim ekstremnim cast on-off kundaka al to mi nekako nakaradno izgleda(stavija san neke slike na temu Kundaci)
Koliko ljudi uopce ima ovo naopako oko?
magwin:
mislim da ti je takva vrsta kundaka najbolji način da se ne mučiš sa preučavanjem jer bi ti ipak to bilo prirodnije.
problem je samo ako planiraš puno komada cijevi, onda trebaš puno kundaka! d4
Lazar:
jedna od metoda sa sacmarom pokusat pucat sa oba otvorena oka
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju