Streljaštvo > Tehnika gađanja
Dominantno oko
nostromo:
--- Citat: magwin - 21. 03. 2009. 17:55:51 ---nemoj krivo shvatiti podpitanje, ali kako si ustanovio da imaš "dominantno oko" ili "ciljničko oko"?
--- Kraj citata ---
Pa standardnim pokusima, opisat cu dva;
-ispruzis ruku i palcem i kaziprstom napravis krug i kroz taj krug, sa oba oka, "naciljas" neki predmet na desetak metara. Nakon toga zazmiris na jedno pa na drugo oko. Najcesce ce kod jednoga oka naciljani predmet ostati "naciljan" i to je dominantno oko.
-drugi nacin je da opet naciljas neki predmet, sve isto, moze kroz palac i kaziprst ili rupu u cd-u i polako ta cd ili ruku povlacis prema ocima al ne ispustajuci iz vida "naciljani" objekt i tako povlaceci ruka ili cd ce doci ravno pred dominantno oko.
A glede podpitanja meni se cini da je meni jedno oko dominantno a drugo ciljnicko uf
Tyger:
--- Citat: magwin - 21. 03. 2009. 17:55:51 ---nemoj krivo shvatiti podpitanje, ali kako si ustanovio da imaš "dominantno oko" ili "ciljničko oko"?
--- Kraj citata ---
http://www.kamenjarka.pc-shift.hr/ch3_poravnanje.html
..dno stranice..imas i slikicu tak da je sve jasno..
magwin:
sve 5!
nekada ljudi riješavaju probleme kojih nema.zato pitam...
i to u vezi s tvojim problemom, meni bi bio jebeni problem jer sam totalni dešnjak.
i ovo što ciljaš i lijevnim i desnim je sasvim jednostavno jer svako oko vidi ravno happi samo uskladiti to sa tijelom i udovima uf još dečki spominju godine treniranja....budi ustrajan! d4
likabrinje:
Zanima me jel se moze proc ljecnicki ako netko vidi samo na jedno oko i dobit oruzani za drzanje i nosenje???
Jedan:
--- Citat: Tyger - 17. 03. 2009. 10:50:38 ---..kakvih nas sve nema uf uf
..kad sam ranije cuo za dominantno oko mislio sam da jako rijetki slucaj to, a sad citaju vidim da vas ima vise nego nas "normalnih"..svaka cast ak se uspijete prilagoditi tome just
--- Kraj citata ---
Pojava je zapravo vrlo česta i većini ljudi ne predstavlja problem. Problem nastaje kad je jedno oko izrazito slabovidno (oftalmološki pojam) ili slabo upotrebljivo (zbog bolesti ili sl.) i to ono koje bi očekivano trebalo biti korišteno za ciljanje (desno kod dešnjaka i obrnuto). Ne vjerujem da je kod Tebe kolega "nostromo" to toliko izraženo.
U streličarstvu stručnjaci su podijeljeni je li bolje kupiti "lijevi" luk za dešnjaka s dominantnim lijevim okom i naučiti njime se koristiti ili žrtvovati nešto bolje ciljanje za urođenu veću spretnost desne ruke. Meni je savjetovano da nastavim koristiti "desni" luk i usprkos dominaciji lijevog oka tim lukom postižem odlične rezultate.
Ako je kod Tebe to zaista toliki problem nabavi "lijevi" luk, a za oružje se može nabaviti optička naprava koja omogućuje držanje puške na desnom ramenu i ciljanje lijevim okom (nešto nalik malom periskopu). Izgleda prilično nespretno na oružju ali kad nema druge mogućnosti to je rješenje. Što se tiče sačmarice pucanje s oba oka (uz obavezno dobro napravljen kundak i prilagođen ergonomiji strijelca) brzo se nauči i čak je poželjno. Ne kaže se uzalud da "oko gađa, a kundak pogađa"! zagi
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju