Streljaštvo > Tehnika gađanja
Kako gađamo?Zašto pogađamo, a zašto promašivamo?
SrndaćVlašić:
Kruna svakog lova je uspješan odstrel, a za uspješan odstrel potreban je pravi hitac.A kako doči do pravog hitcač Postoje stvari koje svaki uspješan lovac i strijelac trebaju znati. Ja ću nabrojati ono što mi pada na pamet, a vi nadopunite.
Poznajemo li tehniku gačanjač Kako ispravno nišanimoč Kako se pravilno vrši okidanječ
Znamo li koliki je uticaj kundaka na preciznost gačanjač (ne kaže se džabe "oko gača - kundak pogača") Vrhunski strijelci prave kundake po mjeri.
Koji stavovi za gačanje su najbolji u lovuč Kako se pravilno zauzima stavč Kako se koriste osloncič
Zašto je tehnika disanja toliko bitna za uspješne pogotkeč
Znamo li šta je to "kosi hitac" i kako ga kompenziratič
Znamo li koliko je normalno rasturanje puške i municije koju koristimoč
I kada sve ovo naučimo i uvježbamo to još uvijek nije garancija dobrog pogotka. Kada divljač doče pred nišan srce počne da lupa,diše se ubrzano, adrenalin navali...teško je svladati uzbučenje,ostati miran i uputiti pravi hitac...
Vi koji ne znate - pitajte, a vi iskusni odgovarajte i dopunjavajte. Iskoristimo forum i prenesimo iskustva jedni drugima. d7
Zoran:
e svaka ti cast srndac napokon neko sa pametnom temom!
kod mene je ovako kad lovim uvjek mi je puska puna i odkocena! a kad prestanem odma vadim metke ili ako mi se osobe priblizavaju
govorim to zbog toga jer ja nevjerujem oruziju dali je zakocena ili je otocena ili je metak u cjevi ili te neke stvari pa zato tako radim to ja !
evo ja sam bas nedavno ostrelio srnjaka sa 30,06 zrno 11,7grama ako se nevaram!
i kad smo isli do ceke sam razmljao sta cu ja da napravim sa tim karabinom i tim metkom kad sam neispravno pripremljen za lov srnece divljaci!
i reko sam ako bude mi izaso gadjacu ga u stomak!
i tako da je izaso i dobio je u slabinu u bubrege tako da ga nisam rastrgo kao staklenu bocu sa tim metkom!
a skino sam joj optiku pa tako da sam na mehanicki nisan nisanijo!
a ovo govorim koliko treba biti uzbudjen i da ti srce ode u pete i da opet nesto napravis a ne glupost!
ja nemam neki savjet za to kako da se neko pripremi ili slicno na to!
ja samo znam ako nisam siguran 101% ja ne pucam nikad! pa nemoj te ni vi ako niste!
a to sam vec bio slicno i reko u drugoj temi "KOLIKO STANE" d4
medo:
Nema najbolje pozicije u lovu jer to odgovara uvjetima neposredno prije pucanaj. Ja obicno koristim Harris bipod-nozice za pucanje iz lezeceg stava. Inace ako mi je lijeganje onemoguceno koristim stap za pucanje ili neki drugi oslonac. ja izmedju oslonca i puske ne moram stavljati ruku ili nesto mekano zbog toga sto cijevi pusaka koje koristim ne diraju kundak-fluted.
Ako puska ima grupu od 2.5 cm na 100m sve ovisi o strijelcu i jegovoj psihofizickoj pripremljenosti. Psiha igra veliku ulogu kod pucanja. Najbitnije je obuzdati uzbudjenje i jako kucanje srca uz ubrzano disanje. Uzbudjenje tba ostaviti za moment nakon odstrijela.
Ovo je za sada ali pisat cu jos d4
Nosler:
Prava tema,SV!
Ja obicno nastojim da uvjek imam oslonac prilikom pucanja.Po meni je bolje da je divljac vise udaljena a da ja imam oslonac nego da sam blize divljaci ali da pucam iz ruke. Ne treba biti neka velika daljina da se srndac promasi ili rani.
U sezoni pokusavam da probam pusku sto cesce jer jer volim da sam siguran da je sve uredu.
(natekne kundak,udari se optika itd)
Moje puske su upucane sa 4cm prebacaja na 100m.To znaci da pogadjam "centar" izmedju 150-180m zavisno od kalibra.Meni je to sasvim dovoljno za moje potrebe.Isto tako znam da moje laboracije ne razbacuju vise od 3cm na 100m.
I isto tako,ako nisam siguran,ne pucam!
SrndaćVlašić:
Nešto o disanju...udisaj i izdisaj su uzrokovani radom trbušnih i mišiča grudnog koša.svako pomjeranje mišiča utiče i na pomicanje cijevi,što se loše odrazi na hitac.naj gori trenutak za opaljenje je prilikom udisaja ili izdisaja,a naj bolji kada je disanje zaustavljeno.iskusni strijelci to rade nakon izdisaja.kada izdahnu zrak,sačekaju 2-5 sekundi da se skroz umire i onda upute hitac.
ko nije probao - neka proba,rezultat neče izostati. (naravno i za ovo treba malo vježbe)
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju