Streljaštvo > Tehnika gađanja
Kako gađamo?Zašto pogađamo, a zašto promašivamo?
dean:
--- Citat: SrndačVlašič - 19. 09. 2007. 14:25:26 ---Nešto o disanju...udisaj i izdisaj su uzrokovani radom trbušnih i mišiča grudnog koša.svako pomjeranje mišiča utiče i na pomicanje cijevi,što se loše odrazi na hitac.naj gori trenutak za opaljenje je prilikom udisaja ili izdisaja,a naj bolji kada je disanje zaustavljeno.iskusni strijelci to rade nakon izdisaja.kada izdahnu zrak,sačekaju 2-5 sekundi da se skroz umire i onda upute hitac.
ko nije probao - neka proba,rezultat neče izostati. (naravno i za ovo treba malo vježbe)
--- Kraj citata ---
Puca se uvijek nakon izdisaja, jer u tijelu nema zraka. A kad držiš zrak u sebi držiš ga mišičima, koji se grče, rade kontrakciju. Kad rade kontrakciju, tresu se, znači osciliraju, znači da se i ti treseš i veču su šanse da promašiš. Pravi majstori pucaju izmeču otkucaja srca, ali osim jednog Mede koji puca i na 1000 jardi ili 910 metara, nisam siguran da to drugi ljudi mogu svaki put odradit, pitanje je mogu li uopče.
Zoran:
ali osim jednog Mede koji puca i na 1000 jardi ili 910 metara, nisam siguran da to drugi ljudi mogu svaki put odradit, pitanje je mogu li uopče.
[/quote]
siguran sam da to nemoze niko, i da takvo nseto nema veza sa disanjem nego drugim pomagalima!
na tu daljinu nema veza disanje nego u kakvom je postolju puska!
sa ovim srnjakom kojega sam ostrelio puco sam stojeci bez ikakvih pomagala,mehanicki ciljnik ali daljina je bila maksimalno 70metara!
a to sa disanjem po meni vrijedi samo na neke daljine od100 do 200metara maksimalno!
isto tako mislim da je besmisleno pucati na divljac preko 200metara to je moje misljenje
SrndaćVlašić:
Ovo i nije tema za medu...medo sigurno nije reprezentativni uzorak,nego rijedak pojedinac koji je svoje vještine razvio nadprosječno.medo treba da komentira i odgovara na pitanja - da prenese dio znanja i iskustva.za prosječnog strijelca - lovca pogačanje mete i na puno manjim daljinama je OK
medo:
Ma nije medo cudo ali puske jesu ;D ;D
Radi se o preradjenim puskama za gadjanje meta(teza cijev,poseban kundak itd.) ipak na 910m je tesko pogoditi je rna toj udaljenosti vjetar se mijenja na vise mjesta i pogodci nisu uvijek u 50cm/2 ipak zavrse na meti ;D
Sa normalnim lovackim karabinima ako su od dobrih proizvodjaca s odredjenim kal. moze se pucati do 600m iako to ne pokusavam osim na lisicu ;D
Disanje je jako vazno ali i kvaliteta puske,municije i polozaj tijela.Lezeci polozaj mi je najdrazi za pucanje preko 200m (i u krevetu ;D) s tim da je bitno da puska ima dobar oslonac a da kundak gdje dira rame ne visi. To se izbjegne da se ruka s kojom ne pucas (saka) stavi ispod kundaka tako da kundak lezi na saci i dira rame.
Okidaci su isto jako bitni i moraju biti postelani na oko 1kg.
Ima toga jos puno
Zoran:
PA JEBIGA MEDO
IMA JOS TOGA PUNO! PA DAJ NAM RECI ONDA STA JOS!
MISLIM DA BI SE TREBALI OPET VRATITI NA TEMU!
KAKO OBICAN LOVAC TREBA DA VJEZBA PUCANJ I TE STVARI!
I DAJ TE SE PROJDITE TIH AMERA gdje GADJANJE NA KILOMETRE DIVLJAC, TO NEMA NIKAKVE VEZA SA LOVOM!
TO JE BOLESNO!
AJMO SAD JEDAN PO JEDAN :D
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju