Streljaštvo > Tehnika gađanja
Lov na velikim daljinama
spinnaker:
bogami ima popriličnih razlika. sad da li je do mjerenja ili končanice.......
Goran:
Htio sam samo uporediti greske koje se dese pri mjerenju i porediti dvije razlicite koncanice da vidim da li dizaj ima ( i koliko) ima uticaj na preciznost odredjivanja daljine. Mil dot je dizajniran u kasnim sedamdesetim i od toga je puno vode proteklo i puno toga se unaprijedilo mada se isto tako vidi da dizjan nije ni bio tako los. Poznavanje koncanice je presudno ali i neke druge stvari koje sam vec naveo. Cesto hodam prema metama i zastanem pa izmjerim i usporedim. Kao presudni mjerac daljine koristim Leica LRF koji smatram odlicnim.
Goran:
Evo javnog odgovora za neke kolege koje zanima da se ove godine takmice na Grobniku u osmom mjesecu. iz ove moje distance tesko je zapravo pomoci jer moje znanje i iskustvo je skromno a lokalnog nema ni malo ali evo nekih smjernica ako mogu pomoci. Mozda bi bilo pametnije popricati sa oniam koji vec imaju stvarno iskustvo sa ovog strelista i takmicenja. odgovor sam pripremio na poslu pa nije bas u svaki detalj jer treba raditi i nema se vremena. Oprostite za eventualne greske zbog zurbe.
spinnaker:
--- Citat: Goran - 29. 02. 2016. 08:31:17 ---Evo javnog odgovora za neke kolege koje zanima da se ove godine takmice na Grobniku u osmom mjesecu. iz ove moje distance tesko je zapravo pomoci jer moje znanje i iskustvo je skromno a lokalnog nema ni malo ali evo nekih smjernica ako mogu pomoci. Mozda bi bilo pametnije popricati sa oniam koji vec imaju stvarno iskustvo sa ovog strelista i takmicenja. odgovor sam pripremio na poslu pa nije bas u svaki detalj jer treba raditi i nema se vremena. Oprostite za eventualne greske zbog zurbe.
--- Kraj citata ---
bok Gorane
ovo mi nije najjasnije "Postaviti metu na tocno 30 m I upucati tako da zrno pogadja u centar po osnim linijama tacno 3.1 cm visoko izmad centra same mete. Provjeri da se linije koncanice I mete poklapaju. Meta mora biti postavljena korektno a ne na koso. To je otprilike 300 m nula. "
"Nekad je dobro biti znojan je na licu ili ruci lakse I bolje osjetis pravac vjetra I jacinu. Nekad ruku polijem vodom iz istog razloga I skoncentriram se da osjetim odakle vjetar puske"
Na Grobniku zaista nije potrebno polijevati se vodom da vidiš odakle vjetar puše. Tamo je toliko vruče da si sav mokar. Vjetar (bura) ti daju do znanja po cjielom tijelu odakle puše :)
Inače, svaka čast na tekstu. "Mladim" strijelcima će sigurno koristiti,a i mi sa nekim iskustvom uvijek nešta novo naučimo
just just just
grom:
Gorane vrlo jednostavno i na brzinu....bilo koji srednji kalibar upucam na 50m možda 1.5 cm u plus i pokriva sve lovne situacije bez problema.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju