Streljaštvo > Tehnika gađanja
Lov na velikim daljinama
Trazman:
--- Citat: roger - 16. 03. 2016. 20:00:11 ---To je samo djelomicno tocno. Odnosno to je aproksimacija.
Naime,
1 moa na 100 metara iznosi 2.908 cm. (manje od 3cm)
A, na primjer na optici i na instrukcijskom manualu od optike pise: 1 click = 1/3 Moa - 10 mm
I onda se postavlja pitanje koji je podatak tocan? Da li je jedan click zaista 1/3 moa, ili je jedan click zaista 10mm?
Dakle, 10 mm, nije trecina moa, i ako se klika na vece distance dolazi do kumulativne greske.
Za klasicna upucavanja optike za lovacke svrhe ovo je nebitno, jer se upucava ili nula na 100, ili klasicno lovacki na +4cm na 100 mtr, ali ako se preklikava za vece distance dolazi do gresaka, odnosno bolje je reci moze doci do greske.
Najbolje je provjeriti pa znati na cemu si.
--- Kraj citata ---
U stvari jedini točan podatak bi bio ako bi zapisali da je 1 klik 0.1mrad a to iznosi 10mm/100m, 20mm/200m i tako dalje... Ali oni napišu tako jer su optike u večini za lovce i tako lovci lakše razumiju.
Ali ako ti stvarno očeš pucati na veliku daljinu je kako si rekao najbolje da provijeriš...
Ry1:
1 MRAD je uvek 10mm @ 100M
optike na kojima pise udaljenost su optike za idiote,,,,takvu i ja koristim trenutno
1/4min na 100m tako pise
normalno
tako je i na 300
i na 1000m
isto kaao i MRAD...budalastina
za primer
ako ne lovim lukom lovim sa IOR sta ti ja znam do 24
i ima svetlecu kocanicu
ne mogu dalje od smeha
Goran:
Upravo se vratio iz NZ sa takmicenja. Cisti uzitak iako je bilo dosta ruzno i promjenjivo vrijeme za vrijeme takmicenja. Dobro smo se proveli, ispucali i niko nije imao ozbiljnijih ozlijeda. par koljena je otislo na klizavom i strmom terenu ali to je nista za kompletni uzitak. Pucale se standarne 28 i 18 incha metalne mete i dvije bonus mete na 1000 i 1500 yardi.
Dobro drustvo, odlicni rezultati, rostilj i po koje pivo i opet iduce godine.
Goran:
Dobro druzenje sa Novozeladjanima i gostima iz Amerike i Mexico. Zdrava i pozitivna kompeticija, dobro raspolozenje i lijep provod za one koji vole ovakva druzenja i izazove. Vjetar nepredvidiv i konstantno promjenjliv, uglovi pucanja nekad ostri a kisa ponekad horizontalna.
roger:
Gorane, koje puske i kalibri i koje optike su se koristili?
Hvala!
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju