Streljaštvo > Tehnika gađanja

Lov na velikim daljinama

<< < (258/448) > >>

Goran:
Danasnji balisticki software-i na mobilnim telefonima su super stvar ali to ne pravi od vlasnika super sniper. Iskustvo, logika i poznavanje svog kalibra/ puske i optike su najbolja baza za solidan nivo preciznosti. Par slika koje pokazuju realnosti moderatnih daljina. Daljina je 550y ili recimo 500 m a mete su velicine 30 incha i 25 inca gusani zeljezni komadi.30 incha krug je  762mm radijusa.Ocijenite sami.

Goran:
Daljina malo preko 400 m. Meta metalni fram sa metom A 4 formata. Tesko je i vidjeti metu kroz kameru. Slike mutne uzete iz video materijala. ocjenite sami kako izgleda ta daljina i meta.

Goran:
Daljina 300 m kamera postavljena oko 30 m ispred meta. Meta je plasticna boca od mlijeka velicine 260mm visine i 90 mm sirine.Slike su slabe ali pokazuju moment pogotka i hidro soka koji zrno napravi prolazom kroz medium. Obratite paznju na razlivanje vode i proizvedeni efekt jer slicno se desava i na tijelu lakse / krhkije divljaci.

Goran:
Iste mete na 400 m daljine.Nekoliko slika malo mutne ali prikazuju moment impakta i jedna od njih pokazuje razlivanje vode pri udaru zrna. Imao sam problem sto nisam mogao videti cisto pogotke a boce su ostajale uspravno i nakon pogotka pa sam tek kad sam dosao do mete vidio koliko je pogodaka zapravo pogodilo i bio sam malo sretniji.Ovo ja tanka i relativno mala meta kad se puca pod pritiskom vremena a sirina mete je kriticna jer je samo 90 mm sto se lako promasi. Vitalna zona na jelenu ili vepru je veca od ove povrsine ali ipak treba pogoditi na pravo mjesto.Za ovu daljinu i kondicije koristion sam vertikalno 33 klika ili 8.1 MOA a samo 2 klika horizontalno ( 0.5MOA) zbog postranicnog vjetra. Povecanje na optici 20x pregled mete odlican za gadjanje iz lezeceg polozaja je bilo komforno i dovoljno precizno. Ovo nije reklama za LR nego samo mali prakticni pokazatelj jedne situacije i problema s kojima se susreces pri gadjanju meta. Cak i na ovako malim daljinama postoji set kriticnih stvari koje treba znati rijesiti nakon pazljive procjene. Ako vas zanima postavite istu bocu ( 1 litra) na 400 m i ocijenite sami kako bi to izgledalo. Ziva divljac predstavljaja totalno drugaciju vrstu izazova.U lovu je rijetko situacija idealna. Kad stignem postavicu video da se vidi kako je to islo.

roger:

--- Citat: Goran - 25. 10. 2016. 04:58:26 ---Amerikancima uvijek fali malo vise postovanja prema divljaci pogotovo na velikim daljinama.

--- Kraj citata ---
Ma gledam ih ja na outdoor channel ponekad.
Mislim da je problem sta za bilo kakvu tradiciju, treba da se prenosi sa koljena na koljeno i njeguje.

A onda s druge strane imas ekspanziju stanvonistva u urbanim sredinama, nema dodira s prirodom nego samo izleti u sezoni, i nema tog prenosenja tradicije, i veliki je uticaj trzista i marketinga.

najgore kad na dokumentarcu vidim onaj "give me five", nakon odstrela.
Jedino sta su prisiljeni da postuju je zakon, koji ima propis protiv bacanja mesa "wastage of meat", pa sta odstrele moraju oderati i odnijeti doma, inace bi se to pretvorilo u ubijanje na distancu.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju