Streljaštvo > Tehnika gađanja

Lov na velikim daljinama

<< < (264/448) > >>

Goran:
U klubu imamo nekoliko picajzli kojima je tesko ugoditi. Njiam je obicno oprema kriva za svaki promasaj. Oni vodom zaliju travu/ zemlju ili prasinu 2 metra ispred puske i spottera da im vrucina ne smeta. Svaki put kad neko drugi dobije natjecanje odmah nabavljaju bas tu opremu i sve tako u krug a ne potrose vrijeme da dotjeraju najbolje ono sto vec imaju.

Goran:
Celicni komad postavljen da visi ko meta na farmi. malo varenja i rezanja i muek da se iznese i zakaci da stoji. Moze se gadjati od 100 dor 800 m a pozicija je sigurna za pucanje i niko ne moze prici nevidjen.

Goran:
Godisnje takmicenje u Wanaka New Zealand. Ove godine u 3 mjesecu prije lovne sezone. zagi

Goran:
da odgovorim na par pitanja:
Celik koji se korisit za mete je AR 500 koji se smatra najboljim mada ja imama u kucnom izradi nekoliko meta koje su od drugih vrsta ali drze za sada.
Kod nas na takmicenjima za F class ili LR imamo ili elektonrske mete ili ekipu ljudi u rovovima ispod mete koji oznace pogodak pa je lako pratiti sta se desava. Pitanje kako vidjeti udarce projektila na 600 m - odgovor- tesko i zavisi od materijala mete, kondicija i puno toga  sto se desi na dan i tesko je kontrolirati. ja koristim nisan i spotter na viskom povecanju i puno puta vidim a cesto i ne vidim. Pucam na 20 x i tako ppstavim spotter ali kad gledam detalje moram imati stabilnu bazu i spoter na 60 x da vidim sjenu rupe ili samu rupu vise zavisi od ugla i svjetla ako i cistoce pregleda terena.
kako pucati metu kad nema nikog da ti oznaci mjesto pogotka:
1. mozes bore sight metu na toj daljini kroz cijev i zakljucati pusku pa onda podesiti optiku da je centar koncanice u centru mete i onda pucatr na slijepo sam ocjenjivati vjetar i tesko vidjeti sta se desava.
2. mozes upucanu pusku donijeti na strelise za tu daljinu i probati najbolej da ocjenis vjetar i gdje metak udara i ako se krece po meti.
3 mozes imati nekog sa dobrim spotterom iza sebe koji ti osmatra i korigira ili pomaze tako da vidi gdje je metak otisao.
ne znam ni jedan drugi nacin koji bi pomogao osim jakog i kvalitetnog durbina/ spottera koji moze ocitati mjesot udarca na metu. ja koristim Vortex Razor spotter 20- 60x85 sa dodatnim eye piece sa 30x povecasnjem i urezanom koncanicopm za korekciju u MOA  ili Mrad i tako osmatram za druge i korigiram a i oni meni. kad vidim mjesot pogotka namjestim centar koncanice kroz spotter na centar mete i pogledam koliko mi je odstupanje izmedju centra mete i stvarnog udara metka na metu i onda korigiram ponovo ocjenivajuci vjetar i potrebnu korekciju. Ako mi se sire po horizontalnoj liniju mete onda mi je vertikala dobra a vjetar me sara. Ako skacem gore dole iznad horiozntalne linije ili vertiklala nije dobra ili vjetar ide glava- rep ili ne drzim pusku kako treba ( tj. ne valja mi tehnika pucanja ili disanje) Donji sablon slova S pokazuje ocekivani udar metka nakon gadjanja ili greske pri gadanju. Ovo je vazno razumjeti i zapamtiti da bi se napravila postena predikcija gdje ce zrna ici ili da se realno i objektivno objasni rezulat ( rasipanje zrna i poena) mete nakon pregleda.Nadam se da je odgovor zadovoljavajuci.  napomena : svaki vrhunski takmicarski tim ima trenera za vjetar i osmatrace koji pomognu strelicima zakljucati centar i osvojiti poene. To je cesto razlika izmedju onih koji nose kuci medalje i onih koji idu podvijena repa jer svi dobro pucaju ali  svaki dan nosi svoja iznenadjenja.

Goran:
Mozda je ovo cistija opcija i vise razumljiva.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju