Streljaštvo > Tehnika gađanja

Lov na velikim daljinama

<< < (4/447) > >>

medo:

--- Citat: Zoran - 05. 03. 2009. 10:15:12 ---to vjerovatno pomaze ljudima koji imaju muda pa procitaju tako nesto,,, oni koji imaju manjka karaktera!

drugo ja šta govorim donesi bili koji karabin,,, i  sa bilo kojim streljivom,,, i bilo koju babau iz doma umirovljenika,, objasni jos grubo sta treba da radi,,, i pusti je neka puca na daljine koje tebe pale,,, i opetce da padne divljac,.,,
lov nema veze sa daljinama,, ima više sa osjecajima prema prirodi,,, superti

--- Kraj citata ---

Pa ako divljac padne u cemu je problem ččč

Jednak je osjecaj prema prirodi na bilo kojoj udaljenosti d4 ali daljina je samo segment lova.
Koliko cujem, sve vise njih se hvali s odstrijelima preko 300m u Baranji i po Velebitu.

Pravo izbora

Goran:
Hvala Medo na razumjevanju. Zoran ima svoja lovacka iskustva i toga se drzi sto je u redu. Mozda bi me mogao nauciti kako brzo korisiti dvocijevku i pucati na divljac u trku. Ja sam truba za to.  Ja sam svoje godine potrosio ( i dvije puske) gadjajuci kengure na svim daljinama i tako "ispekao" zanat. Sigurno 5000-6000 metaka je otislo u promasaje i pogotke ali bio sam dobar. sad opet moram vjezbati da bi vratio formu i vratio osjecaj i brzo mjerenje na Mil- dotu da bi bio precizan i pouzdan. Vjezba je sve a kvalitetna puska i municija samo potpomazu konsistenciju. Znam napamet putanju zrna mojih pusaka i mil dots 1,1,1,1,2,1,3 i dalje do 2 tako da dosta brzo odredim udaljenost a za to samo PRAKSA i memorija pomazu. Ako lovac nema lak pristup strelistu onda je puno teze postici dobru tehniku. Pogledaj slike na Lov u Novom Zelandu i pogledaj teren. Dok se popenjes i izjuris uz brdo ciljanje je patnja jer srce toliko lupa da nekad ne mozes pogoditi brdo a kamo li divokozu ( 760x1300 mm) na 260 m ili 400 m. Treba znati smiriti puls i sve ostalo da ne pametujem previse, da bi se sigurno pogodila meta. Sigurni lov na vece udaljenosti zahtjeva dosta treninga a momak koji je povukao pitanje na ovoj temi jednostavno voli to i hoce nabaviti alat da se tome posveti sto je odlicno. Imace dosta uzivanja u tome jer radi sto voli. Ja bi sigurno volio s njim otici na streljanu i sve to vidjeti i ucestvovati. Nositi okolo SSGP2 sa 4.6 kg i nije neki hobi ali kad zveknes metu na 600 m srce ti zaigra i ako si stvarno dobar probas na lisicu ili DS ( kod nas stetocina) i uspijes to je meni uspijeh normalno da moram biti siguran prije pucanja da cu definitivo pogoditi vitalu zonu a 308W sa 150 gr ce uraditi svoje. To je adrenalin. Mozda je to sebicno nekima. Ja obozavam i postujem prirodu i lovna pravila i etiku i vise nego sto lokalna pravila nalazu jer sam se rodio tamo gdje i vi pa sam pokupio dosta toga. Za mene bi bilo najsladje uloviti divokozu s Biokova ili vepra iz Like ili vuka kod Bugojna jer to mi je veca zelja nego 3 mjeseca u NZ ili Mongoliji. Neki to mogu svaki dan a meni je veliko i jedva cekam dan da opet lovim kod kuce.

medo:
Gorane ti imas iskustva i ne obaziri se na one koji nemaju.
Drago mi je da dijelis to sto imas s nama i samo tako nastavi i dalje.
 Najcesce te sude oni koji nisu probali. Nekad sam i ja bio protiv lova s lukom dok nisam vidio
sve mogucnosti. Danas mislim drugacije. Tako ce mozda i oni koji pucaju samo do 100m uvijek jer
im divljac prilazi sama. NZ, Skotska,Skandinavija ,Velebit itd. su mijesta gdje se to ne dogadja osim ako hranis
 i odstreljujes divljac uz hranilicu ili neki njihov prolaz.

Svatko zna svoje limite i to ne vrijedi za svakoga.

Gorane bitno je da ti uzivas i znas sto radis. Evo ti primjera da se to radi i u RH odavno samo jako ih je malo koji to rade.

"U ljeto 1998.g. stekli smo našeg prvog velikog muflona. Lovac gost xxxx iz Zagreba. Daljina odstrela 465 metara, ujedno i rekord lovišta po najdaljem odstrelu. Duljina roga 90,95 cm 219,05 CIC točaka."

Meni je osobno najdraze pogoditi lisicu preko 200m ili bilo koju metu na 300+

Goran:
Hvala puno na podrsci. Tu smo da podjelimo i nesto naucimo a ja imam toliko toga sto bi zelio nauciti prije nego ostarim. Bolje bi bilo da se ne prepucavamo nego da od ove teme napravimo nesto dobro  zajedno. Da pricamo o tehnici, optici, problemima pucanja na odredjene daljine, bipodima, spotting scopes i range finderima jer oprema pomaze preciznost ako se pravilno koristi. ja nisam nikakav skolovan sniper ili slicno samo obican lovac koji se malo trudi da proba i nauci. Puno puta sam promasio i ponovo probao. Moje rame to zna najbolje.Svaka cast tom lovcu koji je to tako fino odradio. Znam da je moguce i da se moze bolje.

dean:
"U ljeto 1998.g. stekli smo našeg prvog velikog muflona. Lovac gost xxxx iz Zagreba. Daljina odstrela 465 metara, ujedno i rekord lovišta po najdaljem odstrelu. Duljina roga 90,95 cm 219,05 CIC točaka."

Ja imam jedno drugo pitanje... Koliko je taj lovac pucao na papir na tim udaljenostima? Znači ni malo ne podcjenjujem trofeju i način na koji je stečena. Nego me zanima da li to čovjek može pogoditi kad god hoće?! Jer ipak kad se puca na tako daleko, kad znaš koliko ta divljač košta, i da je to potencijal prvak lijepe naše, srce drukčije igra nego kad se puca na papir na streljani na 100 metara...
Jel se slažeš?

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju