Streljaštvo > Tehnika gađanja
Lov na velikim daljinama
Goran:
Goran:
Nosaci za LR sa levelom i mjeracem kosine ugla.
Goran:
Howa 1500 sa GRS kundakom u 6.5 mm Creedmore. Lijep i jeftin pocetak za nekog koga zanima LR.
Optika, naravno, Vortex PST 5-25x50 FFP Mrad. Jucer upucao isao dalje i dosao do 665 m. Jednostavno lagano udobno i precizno a jeftino.
Goran:
Ljetnji su mjeseci kod vas - mirage svugdje kad se malo bolje pogleda....
Ivan75:
Gorane.
Evo čitam ovu temu, i vidim da se baviš nečim, prema čemu i sam imam interes. Znači, radilo bi se o lovu/streljaštvu na daljinu.
Malo sam istraživao, i vidim da je u pitanju skup hobi.
U daljnem tekstu bih naveo opremu koja mi je zapela za oko. Ne znači da ću baš to kupiti, čisto da vidim razmišljam li u pravome smjeru.
Znači ovako:
Puška bi bila Sauer 404 Syncrho XTC. Presudila težina, materijali, izrada (hladno kovana cijev), podesivi okidač...
Koliko sam pratio testove, solidna u long range, kao i u lovu.
Optika bi bila Kahles k525i SKMR3 rectile. Presudila intuicija. Nešto mi govori, da je Kahles ono što mi treba. Ozbiljnije sam razmatrao još i Nightforce ATACR F1. Mislim da mi je 35x zoom ipak puno, treba biti jako miran na tolikom zoomu. Mislim da je za mene 25x više nego dosta. Kahles ima čistu sliku i sve što treba: od iluminacije, prallaxa itd.
Kalibar. E tu još nisam na čisto. 6.5 Creedmoore ili .300 win mag.
Ako bih koristio i za lov, nešto mi govori da bi veće i teže zrno bilo bilo etičnije na većoj daljini.
Tako da sam za sada na .300 win mag.
Streljivo bi bilo RWSovo. Znači bilo bi upucano na fragmentirajuće RWS Speed tip pro zrno (10,7g). I to bi zrno bilo u upotrebi za lov i streljaštvo.
U slučaju lova na kraćim udaljenostima, upotrijebio bih deformirajuće RWS HIT zrno (10,7g). Na kraćim udaljenostima balistički je sličan speed tip pro zrnu (ne treba ponovo upucavati) koje bi radi fragmentiranja moglo ostaviti priličnu izlaznu ranu na kratkoj udaljenosti.
Na streljani prilikom treninga bih odabrao neko jeftinije zrno.
Za balistički kalkulator bih uzeo Strelok aplikaciju.
Naravno, uz sve ovo bi išli i nosači sa livelima i mjeračem kuta, daljinomjer, dvogled, bipod za pušku itd. itd.
Sve ovo košta jako puno. Pametno se dobro i detaljno propitati.
Streljaštvo je u prvome planu, lov u drugome planu, ali će biti prisutan. Naravno, samo ukoliko sam siguran u sebe na daljinu (etika). Iz blizine ću sigurno ići.
Razmišljam li u pravome smjeru?
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju