Streljaštvo > Tehnika gađanja

Lov na velikim daljinama

<< < (337/448) > >>

Goran:
Mladjo hvala sto si podjelio sliek sa 300 m mete. ako nemas nista provit volio bi dodati par sugestija.
Izmjeri twost rate cijevi i vidi o cemu se tacno radi pa izaberi laganije zrno recimo Hornady SST 170 g u tvom kalibru ili neki Geco ako ima dobar i ne previse tezak letac na izboru..  ako zrna ima makar BC 0.40 ili bolje a recimo ima 170 ili 180 gr stvari ce biti lakse i brze ces ostvariti bolju grupu. Ako je optika SFP idi na maximum povecanja da mozes lakse i jednostavnije  pomicati turete  do zeljene pozicije.
pronadju na internetu: http://www.jbmballistics.com/cgi-bin/jbmtraj_drift-5.1.cgi
i ubaci sve svoje podatke koji se traze najpreciznije sot mozes i ubaci pocetnu brzinu kako pise proizvodjac to ces kasnije mjenjati po potrebi. Upucaj pusku na 100 m i idi 150,200,250,300m i pazljivo zabiljezi pad zrna i koliko si morao ici gore da dodjes to mjesta udarca metka naravno u centar mete. ovde je vertikalnio dio vazan. kad to dobijes vratis se u software i trazis brzinu koja se poklapa sa svim ispucanim i mjerenim daljinama da utvrdis koja je to brzina i onda imas dobar pocetak da razvijas dalje. Haris bipod nije idealno rjesenje ali je OK i drzi se mekse zemlje ako je moguce. komforan i ujednacen stav i tehnika disanja i pucanja. Ako zelis dodatni oslonac onda skrati remen puske koliko ti pase i uzmi oslonac sa naptim remenom da ti bolje drzi poziciju. nabavi bubble level za optiku da drzis pravilnu poziciju optike / puske.  Uzmi i strelok ( dzabe)  obicni za telefon i prati sta se desava ali pazljivo ubaci kondicije kad si uopucavao pusku i kondicije kad pucas recimo: 25 C/ 350 m nadmorske i tlak 950 HP. uz to skines druge aplikacije da ti dadnu potrebne podatke i do dobijes dzabe na apps.  Poigraj se sa stelokom i vjezbom pucanja na mete i pazljivo prati daljine i ponasanje vertikale i dobijemo zapisi u knjigu i pomjeraj brzinu i kondicije na steloku dok ne dobijes perfektan match. kad si to ostvario idi na 500m i upisi kondicije pozicije i uzmi dobijenu vertikalu i horizontalu i opali jedan u centar i vidi odstupanje ali opali najbolje sto mozes da smanjis postotak greske. dodaj jos koji da potvris i ako su Ok po vertikali onda ti preostaje studija vjetra i mirage da sredis horizontale po poterei sve zapisuj citko da se mozes vratit ii provjeriti podatke od ranije radi polako i pazljivo i imaces pusku na koju se mozes osloniti i s kojom ces uzivati a neces potrositi platu niti dzaba trositi cijev. kad si sve dobio istampaj punu balisticku listu sa 10 km/h vjetka i bise sve lakse. nadam se da pomogne.

Ivan75:
Nije se loše ni modernizirati. Ima to i svojih prednosti.

Ja slikam metu mobitelom i obradim je u app Range Buddy (besplatno i traje manje od par minuta po meti). Upišem sve podatke i arhiviram.

Ovo se zna pokazati korisnim za otklanjanje problema. Puno je više informacija na slici nego u teci. Ovim sam primjetio da nisam dobro poravnao shimove ispod optike. Nosilo mi je desno gore. Krivio sam sebe i obarač, a zapravo su shimovi bili problem.

Shvatio kada sam na slikama, sa različitih daljina, primjetio da mi je pomak desno gore pravilan. Ja i obarač bi bili random.

Mladjovu metu sam odradio otprilike, kada se pravilno kalibrira mjeri kao i pomično mjerilo, u desetu milimetra.

Kao što je rekao Goran. Elektronika je super kao pomogalo, ali bez stvarnih hitaca i korekcija, ništa od nje. Igračka.

A za savladati streljačku tehniku (naslon obraza, disanje, položaj oka, ruku, okidanje...) nema elektronike.

Nisam bez razloga odabrao federušu. Hold sensitive i prisiljava na pravilnu tehniku. Ne oprašta greške.

Uglavnom, mislim da se vraćam u formu i vrijeme je za idući korak.

Ne vjerujem da će biti nešto u rangu Saka, za početak jeftinije. Ali tko zna, ovakav ludonja, kao ja, je na sve spreman. :-)

BTW Strelok pro je 100 Kn, nije neka cifra ako je čovjek stvarno zainteresiran za to.

Goran:
Strelok je dobar a nije skup ali moze prvo dzabe probati i vidjeti da li mu se svidja ali je cinjenica kako dobro stavis svoje podatke tako ces i dobar/ los rezultat dobiti tako da sve igra i ima svoj utjecaj i treba to dobro razumiti i znati konsekvence svake akcije jer ima i reakciju. stvari se mogu jednostavno poredati i spasiti puno vremena i novca i doci do dobrih rezultata.  Kad se sredi mozes kud hoces.

Ivan75:
Naravno, da će prvo isprobati.

Evo i od mene par slika. Da ne mislite da samo pričam bez veze.

Da, u pitanju je zračnica na 150m. Od nečega se mora početi. :-)

Na slikama možete vidjeti problem minobacača. Pogodio bih stupove, a ne metu. Morao sam odustati i smisliti nešto. Za ležeći je bilo prehladno.
Našao sam traku gdje niže postavljenu metu mogu pogoditi. :-)

Prikačena je i meta. Ovo je bilo prvi put da sam pogodio 150m. Meta je iskorištena za prijem u N.U.A.H. amaterski airgun long range klub.

Izgleda ružno, ali zapravo su pogoci jako dobri, u pitanju je zračnica federuša srednjeg cijenovnog ranga. Odstupanje po vertikali je radi variranja izlazne brzine (niska temperatura i loša selekcija dijabola). Tih 6.7 m/s je upravo to što se vidi na meti na toj daljini. Da je brzina konstna to bi bilo u ravnini sa sredinom.

Naknadno sam selekcijom dijabola smanjio na 11 cm, za bolje će trebati čekati da zatopli. Ili kupiti nešto na barut. :-)

Odstupanje po horizontali je vjetar. Lagano je to zrno, skrene ga i propuh.

Okačio sam i proračun iz streloka. Ovaj već tuniran i odstupanja po vertikali skoro pa i nema. Jedino ako krivo izmjerim daljinu.

Horizontala ovisi o procijeni vjetra.

Gabro:
Svaka čast Ivane!! Stvarno si ušao u dubinu probematike! Kad uzmeš nešto na barut vjerujem da rezultati neče izostati iako je i ovo sa zračnicom impresivno, nisam ni znao da je moguče na te daljine uspješno gađati sa zračnom puškom

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju