Streljaštvo > Tehnika gađanja

Lov na velikim daljinama

<< < (351/448) > >>

perop:
Gorane,  d1

ja kada čistim fleku na robi ili odjeći uzmem bočicu alkohola u ljekarni i alkoholom očistim masnu fleku. Koliko je alkohol dobar za leće za lotu tec premaze neznam ali nisam siguran. Što se tiče destiliranja vode to je moguće ali ne i odstranjivanje kalcifikata i drugih materijala i minerala (ovo se radi u laboratorijskoj ljekarni u Splitu). Koliko alkohol, minerali i druge kemikalije za čišćenje i u kojoj mjeri mogu oštetiti premaze i leću nije mi poznato nisam provjeravao. Smatram da je za leću najbolja čista voda demineralizirana oslobođena bilo kakvih kemijskih primjesa. Što se tiče masnoća njih skidam tekućinom od Hame ili Swarovskog kako sam i naveo. Ali ovijek iza tog čišćenja leću očistim (operem) Aqua purificatom.

Pozdrav  zagi

perop:
Gorane,  d1

također smatram da se Lotu-tec premazi a i leće najviše oštetimo raznim sintetičkim i drugim krpicama za čišćenje. Tu je rižin papir nezamjenljiv (moje osobno mišljenje). Njega uvijek koristim bilo mokrog da namažam objektiv ili okular sredstvom za čišćenje jli Aquom purificatom  ili suhog da ih očistim i osušim od istih.
 zagi

Elegance:
Perop, ima li kakve veze RO voda(reverzibilna osmoza) sa ovom Aqua purificat?

perop:
 teaa

Elegance,  d1

Posjetio sam se malo ovih postupaka koje sam davno učio u školi, jednostavno rečeno:

Destilirana voda (latinski aqua destillata) je voda bez iona, elemenata u tragovima i nečistoća, koje su prisutne u izvorskoj ili vodi iz vodovoda. U ljekarnama, medicini, biologiji i kemiji se često rabi kao otapalo.
Dobiva se destilacijom vode. Destilirana voda može sadržavati male količine hlapljivih nečistoća. Ako se ova voda još jedan put destilira dobivamo redestiliranu vodu.

Reverzibilna Osmoza je obrnut postupak prirodnom toku osmoze. U sistemima za prečišćavanje vode cilj je da se čista voda izdvoji iz “gustog” rastvora. Kada se prirodni  proces osmoze okrene, voda iz “gustog” rastvora se pod pritiskom “cijedi” kroz membranu u suprotnom pravcu. Odatle potiče naziv reverzibilna osmoza “

Koji postupak točno koriste farmaceutski laboratoriji nije mi poznato (vjerojatno jedan i drugi). Na taj način dobivamo vodu od gotovo 100% čistoće koja se rabi u medicini, farmaciji, industriji i dr.

Ovakvom redestiliranom demineraliziranom vodom oslobođenom svih kemijskih i drugih primjesa (Aqua purificata)  u 95% slučajeva jeftino bez ikakvih štetnih popratnih pojava možemo savršeno očistiti optiku (blato, krv, prašina idr.). Onih drugih 5% (jača zamazane optike od ulje masti i dr.) treba očistiti kemijskim sredstvima  licencciranih proizvođača najbolje kvalitete i kakvoće. Zašto? Optike su preskupe da bi se na tim i takvim  sitnicama štedilo. Kako sam i naveo kada očistim optiku nekim kemijskim sredstvom osušim je rižinim papirom. Zadnje čišćenje okular i objektiv operem Aqua purificatom i osušim rižinim papirom kako na lećama (okularu i objektivu) ne bi ostalo nikakvih dijelova kemije niti u tragovima. Zadnje što dolaz na leće uvijek je samo 100% čista voda oslobođena bilo kakvih kemijskih primjesa.

Uvijek koristim rižin papir jer smatram da razne sintetičke i druge krpice oštećuju (grebu) leće i premaze.

zagi

Goran:
Dobra objasnjenja Pero! Nekad je obicna voca skroo cista ali jer tvrda pa moze ostaviti lagani bijeli talog na staklu.
Hamma je napravila karijeju  i citavu umjetnost na ciscenju CDi DVD i ostalih medija i povrsina pa vjerujem njihovim proizvodima vec 20 godina.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju