Streljaštvo > Tehnika gađanja
Lov na velikim daljinama
Gabro:
Ajde vi to lipo po redu objasnjavajte vazne pojmove vezane za balisitku, a ja cu to, s vasim dopustenjem, copy/paste u neki Word dokument da imam sve na jednom mjestu. Bar ovde na "robiji" imam vrimena ;D ;
Gorane ojasnjenje za BC je 1liga 1liga
lovac1977:
--- Citat: Goran - 10. 10. 2014. 10:49:52 ---Tipovi zrna i razlike u dizajnu G 1 i G7.
Moderno LR zrno
--- Kraj citata ---
Oblik G1 zrna je mnogo laksi za stabilizirat u cjevi puske posto je centar ravnoteze i centar pritiska zraka na vrh zrna pri letu dosta blizak. Ova zrna mnogo teze mogu da se debalanciraju i zato je ovaj oblik zrna dosta popularan. Za razliku od G7 oblika gdje je vrh mnogo duzi i centar pritiska zraka i centar ravnoteze su mnogo udaljenji mnogo manje stvari mogu da ih debalanciraju i zato je potrebno malo vise truda I manja kolicina ljudi se odluci na to da utrosi vise vremena dabi usavrsila preciznost u njihovoj pusci. Pozz
lovac1977:
Malo punim municiju za 338 lapu pa da pokazem neka poredjenja kad vec pricamo o zrnima. Ovdje na slici su prikazana 300gr zrna sierra MK i berger hybrid zasada jos usavrsavam punjenje ali do sada su se pokazale ove razlike. 300 gr sierra je punjena sa 91.5 gr H1000 i opada 3.25 MOA na 300 y i brzina zrna je 2781 f/s. Dok sa 300gr berger i punjenjem od 92.3gr H1000 dobijam brzinu od 2819 f/s dolazi do opadanja 2.75 MOA. To je razlika od .50 MOA na 300y na kojoj daljini vecinom usavrsavam punjenje sto nezvuci tako mnogo ali mislim na vecim udaljenostima da ce se primjetiti mnogo vece razlike iako ova obadva zrna su super izbor za LR. Do sada sam koristijo sierru i super su zrna sa solidnim rezultatima ali negdje izmadju 1400 do 1700 jarda sierra zrna u mojoj pusci izgube totalnu kontrolu zato sam odlucijo da probam ova berger jer kolege strjelci tvrde da ih mogu koristiti i na puno vecim daljinama nakon sto opadnu ispod brzine zvuka. Pozz
Goran:
"Oblik G1 zrna je mnogo laksi za stabilizirat u cjevi puske posto je centar ravnoteze i centar pritiska zraka na vrh zrna pri letu dosta blizak. Ova zrna mnogo teze mogu da se debalanciraju i zato je ovaj oblik zrna dosta popularan. Za razliku od G7 oblika gdje je vrh mnogo duzi i centar pritiska zraka i centar ravnoteze su mnogo udaljenji mnogo manje stvari mogu da ih debalanciraju i zato je potrebno malo vise truda I manja kolicina ljudi se odluci na to da utrosi vise vremena dabi usavrsila preciznost u njihovoj pusci."
Istina ova 9 G1) zrna su kraca pa im je centar blizi jedan drugome. Problem je u nekoliko stvari:
povrsina nosa koji ima direktni kontakt sa zrakom kroz koji se krece i koliko on vuce na usporavanje. To je glavni problem SMK inace.
Stablinost zrna se dijeli na: dinamicku stabilnost o kojoj ti pricas i ziroskopsku
- Obrtni moment zrna ili spin rate ili broj okretaja zrna po duzinskoj osi je jako vazan za stabilnost. prevelik broj okretaja moze izbaciti zrno iz ravnoteze. Zrno se pocne tresti zbog prevelike brzine osi i onda ga je lakse izbaciti is osnovne putanje kretanja.
- odgovor na jednu poruku: Brzi zavoj cijevi ne znaci da je brzina zrna manja! Broj okretaja zrna po osi zavisi od zavoja cijevi i brzine zrna i on mora biti adekvatan kalibru i vrsti zrna.
- kad zrno putuje brzina malo iznad ili ispod brzine zvuka onda se pocne cudno ponasati ali to je vec za duzu raspravu kasnije i detaljnije jer je jako vazna tema za LR.
perop:
--- Citat: Goran - 10. 10. 2014. 10:51:27 ---Moderni metak u 3006S- dodatni plasticni vrh igra veliku ulogu u povecanju BC koeficijena i stabilnosti leta zrna.
--- Kraj citata ---
teaa
Gorane imaju li neka ovih Bergerovih zrna polimerski vrh - poradi kontroliranog razlijeganja ili im to nije potrebno ??
zagi
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju