Streljaštvo > Tehnika gađanja
Lov na velikim daljinama
Goran:
Interbond je bio prvi izbor ali ga je teze dobiti redovno i nije toliko popularan iako ima bond i prstenove za cvrstocu. Imenjak je u pravu za SST u potpunosti. Zna se razvaliti prije mete ako udari u nesto i jako je slican Balistic tipu medjutim od kad je LItz promjenio konfiguracije SST bolje leti kao i Amax. Ranije sam imao odlicnih pogodaka na metama sa amax ali ne i na divljaci pa sam odlucio ici na SST. Amax po meni je streljacki odlican metak jer je jeftin i dobar ali niej lovacki metar i cesto ide ko FMJ tako da nije prikladan. Superpefromance je dobro punjen i dosta ujednacen sto je meni vazno. Od kad mi je Mladen otisao za Hrvatsku nemam sigurnog majstora za reloading osim par prijatelja u klubu koji mi napune Bergera tako da sam forsiran kupovati lovacku municiju dobre kvalitete i ujednacenosti. SST bi po meni bio premekan za velikog vepra iz vasih krajeva a i ovih nasih zbog strukture i konstrukcije ali do sada na jelenskoj i ostaloj divljacko koju imama okolo je dobar. Accubond ili slicno zrno bi bilo bolje ali ne leti tako dobro tako daleko. Daleko bolje podnosi trave i tvrdje mete i bolje se drzi zajedno nego SST ali nema ostricu preko 300 m. Hornady ne govori potpunu istinu- pritisak se podigne proporcionalno i nije istina da ostane isti. Ono sto je meni vazno je ujednacenost brzine u ovom slucaju a zrno koje pogodi pravo mjesto sigurno ce odraditi sad u jednom komadu ili nekoliko nije mi ni vazno samo da odradi. Barnes odradi znacajno bolje i puno vise vidljivo ali kao i accubond ima energiju i snagu ali ima i relativno nizi BC jer ima veci otpor zraka.
Goran:
Male skretanje s teme i poredjenje kalibara 8x57 , 308W i 3006 u slicnim zrnima za pogonski lov. Mozda dodje korisno za pogledati obratite paznju na energiju, brzinu i preticanje potrebno za divljac u trku i naravno za pola brzine uzmete pola preticanja za za duplu brzinu takodje duplo preticanje.
perop:
--- Citat: Goran - 16. 10. 2014. 11:09:32 ---Ne mogu o ovoj municiji kad nisam probao al iznam da postoje dvije ponude u ovom novom zrnu sa plasticnim vrhom. Obe su u 180 gr ali jedan iam brzinu 2700 f/d TT1 i 2880 f/s model TT4 znaci malo jace punjenej i po meni siguno bolje. Za Sauera ovo izgleda jako dobra kombinacija u smislu stabilizacije i brzine. Bice ovo dobro samo uzivajte.
Federal Trophy Bonded® Tip Vital-Shok® - cal 30-06 u različitim gramažama i izvedbama.
• 2880 Feet per Second = 877.8240000000001 Meters per Second cal. 30-06 180 grains
• 2800 Feet per Second = 853.44 Meters per Second cal 30-06 165 grains.
• 2700 Feet per Second = 822.9600000000002 Meters per Second cal. 30-06 180 grains (streljivo koje sam
isprobao).
http://www.federalpremium.com/products/details/rifle.aspx?id=758
http://www.federalpremium.com/products/details/rifle.aspx?id=764
http://www.federalpremium.com/products/details/rifle.aspx?id=821
d1
Gorane u Hrvatskoj u cal 30-06 ima za nabaviti samo ova slabija verzija 180. grs streljiva Federal Trophy Bonded® Tip Vital-Shok®. Obzirom da je moj karabin Sauer 202 cal 30-06 u lightweight izvedbi težak 2kg i 800g ove slabija verzija 180. grs se pokazala preciznom i dobrom. Nisam isprobao ovu jaču verziju u 180 grs ali mi se čini malo prenabrijana za ovaj moj karabin. Ovaj 165 grs bi bio nekakvo dobro srednje rješenje ali ga na žalost nema u prodaji.
zagi
--- Kraj citata ---
Goran:
Moglo bi se danima o zrnima medjutim za to postoji nekoliko drugih tema gdje se to moze objasniti i prokomentirati a mi ovde moramo dalje jer ima puno toga za opisati i odraditi. Glavno do sada je zapamtiti izabrati kvalitetu zrna koje odgovara vasim realnim potrebama, vrsti divljaci i pusci koji mislite koristiti.
Donja slika prikazuje tipican takmicarski set za F clas ili dalekometno streljacko takmicenje.
Polako dolazi vrijeme za diskuciju oko izbora puske i kvalitete svih njenih dijelova i sta je cini dobrom za LR.
Goran:
Kalibri i distance za takticku namjenu.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju