Streljaštvo > Tehnika gađanja

Metode odredjivanja daljine prilikom lova

<< < (3/16) > >>

Neno:
Karabin ako je širina srnjaka ista ili manja debljem djelu končanice ne pucam (prevod preko 250 metara)

Sačma ako patki ne vidim noge isto ne pucam.

Range finder je OK stvar samo ne tegli mi ga se baš uvjek premda u planinskom lovu je "must haw"  kad budu lakši malo ovi dalekozori s daljinomjerom (mislim u kilogramima i kunama  fre) budem jednog uzeo.

magwin:

--- Citat: Neno - 20. 12. 2011. 10:01:26 ---Karabin ako je širina srnjaka ista ili manja debljem djelu končanice ne pucam (prevod preko 250 metara)

Sačma ako patki ne vidim noge isto ne pucam.

Range finder je OK stvar samo ne tegli mi ga se baš uvjek premda u planinskom lovu je "must haw"  kad budu lakši malo ovi dalekozori s daljinomjerom (mislim u kilogramima i kunama  fre) budem jednog uzeo.

--- Kraj citata ---

rangefinderi odlični su ti već oko 1500kn(uvećanje 6x).malo veći od kutije cigareta a stvarne težine isto toliko. a ova šema da ga imaš u dalekozoru je stvarno još "preteška". ;D

evaeva:
Nikada nisam previše obraćao pažnju kolika bi mogla biti udaljenost od mene do cilja (divljači), ako je divljač dalje od 150 -170 metara nikada ne pucam već ako je to moguće prilazim joj što bliže. Inače koristim dalekozor i po prilici procjenim udaljenost.

Lazar:
Ja koristim spotera koji vecinom sjedi ispod ceme  superti

Schultz and Larsen:
Ma, "tesko" i "lijepo" je relativno :-* :P kilo Zeissa mi nije tesko nosit....imam tih zajebancija...

Mislio sam na stare metode odcjenjivanja bez rengefindera i ovih zadnjih pomagala...Npr. one koje koristimo tokom streljastva, posebno na "terenskom pucanju", jedna od disciplina u Skandinaviji...ima tamo na slikama streljastvo na velike daljine...

Kod mene se zna za nekolike vrste odredjivanja, mogu se primjeniti  u praksi u lovu...tako da ljudi na"suho" mogu procijeniti cilj od oka  ;) Ne znam da li se o tim metodama zna u drugim zemljama?

E, cuo sam da ce Vortex izbaciti nesto "lako" uskoro za mjerenje.... ;D

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju