Streljaštvo > Tehnika gađanja

MK i Zračno Long range i Extreme long range

<< < (10/15) > >>

Goran:
Kako ocjenjujes finalni pad prije udara na metu jer su uglovi uspona i pada jako razliciti a pad je puno ostriji a brzina manja? Imas li nekad dijabola da udare metu postranicno?

Ivan75:
Sa JSB 18.13 gr nema bočnih pogodaka. Gađao sam i na 150m, sve OK. Jedini problem je nepravilno kidanje običnog papira. Vidi se i na meti sa slike. Udara pud kutem, manjom brzinom, pa trga papir.
Ali kada se papir izravna, vidi se pravilni krug i sivi trag olova.
Inače im je oblik takav da i na kratkoj udaljenosti nepravilno kidaju obični papir.
Na pravoj meti bude pravilnije, i na dalje. Ponekad stavim metu za zračno 10m, na 100m pa gađam nju. Više radi metalnog hvatača dijabola, lijepo čujem pogodak, a i ta meta (papir 14×14 cm) je oko 5 MOA na 100m, sama meta na njoj oko 4 MOA.

JSB 15.89, kod mene, ima problema sa stabilnosti, ali ni tu nisam nalazio bočne pogodke, ali dio je promašio cijeli papir.

Isprobao sam još Predator Metalmag 17gr. Ali tu sam još u postupku određivanja BC. Optika mi je sada upucana na 94 metra za JSB 18.13gr (prvo upucana u offsetu na 25m), pa je problem odrediti offset za Metalmag. Nisam siguran udara li dolje radi krivog offseta ili nižeg BC.

Metalmag sam kroz optiku vidio raspršeno i činilo mi se bočno (velike rupe).
Ali kada sam došao do mete, pukao sam od smijeha. Da, dijabole su bile bočno na meti, nisu probile podlogu mete. Ali sve prljave blatom. Rikošeti. Pogađao sam dolje i par dijabola se odbio u metu.
A ja cijelu računicu slagao. :-) Rikošeti.

Sa zračnim je problem na dalje vidjeti promašaj. Brzine su male, a zrna lagana. Ljeti kada bude prašilo će biti lakše.

Ivan75:

--- Citat: magwin - 19. 02. 2019. 00:12:04 ---"savijanje cijevi" to se sjećam iz djetinjstva... "silatori" su te stare preklapače toliko napinjali da su im doslovno smotali cijevi. i šta je apsurdno bez ravnanja samo se poigrat nišanima i to je još zavidno dobro išlo...
na krtke relacije, naravno..

--- Kraj citata ---

Događa se i danas na jačim magnum preklapačama. Sila natezanja je prejaka, treba pripaziti.

Ivan75:

--- Citat: vrakun - 18. 02. 2019. 20:57:03 --- ludiloo
Nema šta, pravi zaljubljenik koji nesebično predaje znanje drugim kolegama...svaka čast.
Samo nastavi, ima se šta naučiti od tebe...hvala  zagi

--- Kraj citata ---

Hvala tebi vrakun.

Ivan75:
Evo primjer rupe sa 150m.

Pravilni pogodak, ali potrgan papir.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju