Streljaštvo > Tehnika gađanja

MK i Zračno Long range i Extreme long range

<< < (14/15) > >>

Ivan75:
800m je pretjerivanje sa .22LR. To više nije zabava, to je posao za pripremiti. Od reloadinga i ES, preko transoničnog leta i bullet moldinga. Pa do eksperimenata sa različitim twist rateovima i izbjegavanja aerodynamic jumpa.
Podizanja optike, za ovakve padove bi trebalo sam praviti rail insert.
Pripreme taktike, itd. itd.

Točno, pri tolikom kutu i maloj brzini, zrno je baš nepredvidivo.

Primjer jednog alata.
http://22lrreloader.com/design-details/

Ali ako su oni uspijeli na 800m možemo i mi probati na 300m. Pa vidjeti.

BTW Bio sam u pravu za stabilnost. Miller twist rule se ne može pravilno upotrijebiti na subsonična zrna, pogotovo ne za dijabole.
Izgleda da su i duže dijabole stabilnije, za razliku od metka.

Ovo je alat koji entuzijasti koriste za twist rate i stabilnost subsoničnih zrna, ne radi za dijabole. Za dijabole trenutno nema ništa.

http://www.geoffrey-kolbe.com/barrel_twist.htm

Balistika subsoničnih zrna i dijabola je područje otvoreno novostima i istraživanjima.

Ivan75:
Aerodynamic jump. Odnosno što se dogodi sa zrnom pri prvom susretu sa bočnim vjetrom, već po izlasku iz cijevi. Vezano je za Magnus effect (zrno se pomiče po vertikali usljed bočnog vjetra).
Kod jako brzih twist rateova može se dogoditi da zrno po izasku iz cijevi i naletu bočnog vjetra naglo otkloni po vertikali i destabilizira. To zovu aerodynamic jump. Događa se i u letu.

Kako najlakše shvatiti sve to. Zamislite zvrk.

Zavrtite ga polako i dotaknete, pasti će.
Zavrtite ga umjereno i dotaknete, malo će se zanjihati i nastaviti vrtiti.
Zavrtite ga jako brzo i dotaknete, zvrk odleti.

Ista sila sva 3 puta, 3 različita rezultata.

Znači cilj je zvrk zavrtiti umjereno. Ista logika i za zrno.

Na long range, još se mora vrtjeti umjereno duže vremena. Pa netko kaže da ga treba zavrtiti brže u početku, dok netko tvrdi da ne treba, jer da radi pada brzine svako zrno postane prestabilno. Pa nije problem niska stabilnost, nego previsoka. Neki će čak reći i da ga je bolje u početku zavrtjeti sporije.

Moje iskustvo sa dijabolama i stabilnosti je: Bolje da je u početku sporije. Ali pazite, dijabole i meci su dva različita svemira.

Ivan75:
Da oživimo malo temu.

Danas, nakon par mjeseci pauze, otišao malo gađati po vjetru. Da vidim, kako mi ide. Nije išlo najbolje.
Vjetar, bočno 15 km/h, meta na 100m. Dobro me šetalo. Meta u privitku.

Nego, ima li netko da je probao? I kako ide? Što se koristi?

U pitanju je jeftini trening, meni zanimljivo, još kome?

Ivan75:
Baš čitam na drugoj temi zanimljiv komentar o cijeni i isplativosti long rangea u RH. Neću zagađavivati, pa evo tu.

Jest, zaista je problem. Puno novaca, da bi možda na kraju završilo u ormaru. Ja ću na kraju, vjerovatno ipak otići u to. Nedavno se prijavio na lovački ispit, pa ćemo vidjeti.

Evo, i ovaj mini LR može otići visoko, evo koliko je mene koštalo.

Puška. 2.800,00 Kn
Optika. 3.850,00 Kn
Podesivi nosač optike. 695,00 Kn
Podloške za optiku. 113,00 Kn
Level za optiku. 330,00 Kn
Set za održavanje (četke, ulja). 202,00 Kn
Set alata (torx, imbus). 100,00 Kn
Set mjernih instrumenata (špijuni, šubler, metar) 245,00 Kn
Laserski level i daljinomjer za kalibraciju i centriranje. 800,00 Kn.
Rezervni dijelovi. 270,00 Kn
Mikro vaga. 280,00 Kn
Instrument za mjerenje kalibra dijabola: 650,00 Kn
Vreće za gađanje. 241,00 Kn
Balistički kronograf. 1.315,00 Kn
Laserski daljinomjer. 1.315,00 Kn
Metereološka stanica. 620,00 Kn (još čekam novu verziju za naručiti)
Balistički kalkulator. 100,00 Kn
Štap za gađanje. 600,00 Kn
Nosač meta. 150 Kn
2000 dijabola. 452,00 Kn
Kutija za dijabole. 177,00 Kn
Torba za pušku. 200 Kn
Kamera za metu: 600,00 Kn (zapravo jeftini action cam sa wirelessom malog dometa) :)
Sigurnosna oprema za vanjsku streljanu (prsluk visoke vidljivosti, naočale, slušalice). 300,00 Kn

Sve skupa sa članarinom u streljačkom klubu oko 16.000,00 Kn
A nisu tu samo novci, nego i uloženo vrijeme. Proučavanje literature, eksperimentiranja i treninzi. 3 RH plaće nije malo.

Sada to x10, pa dođem do cifre za očekivati za pravi LR, prije nego budem spreman za natjecanje.

Cifra za solidno novo auto, ili polovno premium.

Ali kada netko to voli, voli. Održavati formu, eksperimentirati... mogu sa zračnim, kao i iskoristiti dio opreme koji već imam. Vatreno ostaviti za pripreme i natjecanja. Ne trebam ići na vrh, top oprema, to bi x10 prepolovilo na x5 i manje. I dalje je visoko, ali podnošljivije.

Zato ovaj mini LR meni i jest zanimljiv, znatno je jeftinije a ipak zadovolji. Barem mene.

Ivan75:
Evo i mete od prije par dana - 100m. Ovaj donji je moja greška, dotaknuo sam puškom direktno vreću sa pijeskom, nisam primjetio. Poremetilo artillery hold i ode dolje.

Prva 2 su gore, onda pomaknuo ciljanje dolje desno, siljede druga 2. Onda vratio sitno gore lijevo i ide 5. "flyer".

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju