Streljaštvo > Tehnika gađanja
Uljni hitac i početna temperatura cijevi. Uzrok flyera ?
grom:
Naravno, samo lagano proći sve.
Mladen.M:
Čitam, gledam, razmišljam,....ponešto sam i osjetio na svojoj koži - uzrok flyera može biti i u municiji. Neznam koju koristiš ali i kod kućno napravljenih metaka gdje su skoro pa sve mjere 101% identične, kada izbjegneš uljni hitac, kad eleminiraš hladnu cijev pucanjem recimo 10 komada /i između hitaca pričekaš da se cijev ohladi na radnu temperaturu/ ponekad se dogodi flyer.
Razlog je "skoro pa sve mjere 101%"/ - e pa nisu sve i tu je mogući odgovor na pitanje flyera!
Ako nije mjerena recimo: koncentričnost čahure, debljina stijenke grla čahure ili još neke "sitnice" dogodi se da jedan odleti van grupe koja je meni u pravilu ispod 3 cm/100m / 10 komada.
Po meni i to bi trebalo uzeti u obzir - znači municija sama po sebi, posebno ako je kupovana.
Svojevremeno sam u samomom početku reloadinga otvorio dosta orginalne municije i mjerio sve i svašta - i svašta sam izmjerio. Jedna kutija RWS H-mantel recimo imao je i preko 1 grein baruta razlike od najmanje do najviše.
Naprimjer: skroz očišćena cijev sa kemijom (relativno "dobra" i nova cijev Blasera R8) trebala je 5,6 ispaljenih zrna da se pogodak i grupa vrate na staro mjesto (to mi je bilo poznato od ranije pa se nisam ni čudio). Ima tu svačega ali za lov (moje mišljenje) je važno da puška bude suha a najbolje garava od jednog ili više "šuseva" prije pucanja na divljač
tyrol:
--- Citat: grom - 24. 04. 2015. 21:08:48 ---Djelomično točno,nagrižena cijev mora biti masna. Sačmarica nakon lova izvana isto tako. Neće odmah ali ako je bila u znojnim rukama cijeli dan, za malo vremena ne treba ti CSI jer imas svoje otiske na njoj.
--- Kraj citata ---
d1
Malo smo otišli s teme, no....
Na mojoj Ižovki 58: nakon lova stavljena u futrolu i dok smo odradili ručak i druženje (znači max. par sati iza lova) evo ti smeđih fleka (hrđe!) po cijevima...znači kondenzacija ili vlaga d1 naravno nije joj ni brunaža nešto "svježa"
mbiloglav:
Mladene potpisujem sve,pogotovo zadnju recenicu zagi
Goran:
Biloglav i ja se slazem. nekoliko puta sam ranije spomenuo iz svog iskustva da je vazno drzati municiju na hladinjem mjestu dalje od toplote i sunca jer tlak moze poprilicno skociti a da ne kazem razlike u brzini zrna. Isto tako ako radis reloading onda punis u ono vrijem i kondicije u kojiam ces pucati. Nije najpametnije puniti zimi a pucati ljeti jer razlike mogu biti dramaticne. Opasni benchrest i drugi takmicari pune metak po metak na streljani dok se takmice vjerovali ili ne. Nikad ne ostavljati municiju na suncu bilo u autu bilo negdje drugdje pogotovo ne u Australijskom ljetu. baruti nisu uglavnom termo stabilni pa su razlike ocite u pritisku i sagorjevanju a i u brzinama na razlicitim temeperaturama i to moze biti veliki problem.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju