Streljaštvo > Tehnika gađanja
Upucavanje karabina
gogo3006:
da se ima odnos veličina. Moga je crni krug bit 50 cm . A sad se vidi da je 50 mm
Harry P.:
Ma znam zezam te malo. z10
gogo3006:
Jućer opet bio malo puškarat ali ovaj put "iz ruke", samo je malo prislonim na auto i rezultat je dobar, cca 3-4 cm grupa ali na -1 cm.
To sam primjetio jer kod pucanja iz stativa puška vjerojatno više odskoći pa je potrebno manje dizanje, dok je iz ruke situacija drugaćija. Kako u lovu nema stativa, diga san malo, tako da je sad iz ruke na +2. čisti primjer da treba upucavati puku za lov onako kako pucamo u lovu.
Medo, daj malo analiziraj ovo.
medo:
--- Citat: gogo3006 - 15. 10. 2008. 12:30:34 ---Jućer opet bio malo puškarat ali ovaj put "iz ruke", samo je malo prislonim na auto i rezultat je dobar, cca 3-4 cm grupa ali na -1 cm.
To sam primjetio jer kod pucanja iz stativa puška vjerojatno više odskoći pa je potrebno manje dizanje, dok je iz ruke situacija drugaćija. Kako u lovu nema stativa, diga san malo, tako da je sad iz ruke na +2. čisti primjer da treba upucavati puku za lov onako kako pucamo u lovu.
Medo, daj malo analiziraj ovo.
--- Kraj citata ---
Tocno si primjetio,
Vecina pusaka u stativu odskoci sto utjece i na pogodak. Iz prakse ako upucam preko stativa uvijek mi je pogodak visi nego kad pucam s mekog naslona ili ruke.
Malo je lovackih pusaka koje su na takve stvari imune. Pusku treba upucavati na nacin kako je inace koristis,npr. iz ruke ili mekog oslonca ali treba probati i sa tvrdog oslonca cisto da vidis koliko ti podize pogodak.
Kod pusaka koje nemaju razmaka izmedju cijevi i podkundaka odskakanje pogodaka je vise.Takodjer visa su odstupanja i kod pusaka koje imaju razmak izmedju cijevi i podkundaka ali im je kvaliteta materijala kundaka losija (pojavlji=uje se kod nekih sintetickih kundaka).
Ja za sebe upucavam preko stativa tako da mi je na +4cm na 100m. Iz ruke je to nesto nize jer ionako ne pucam preko 100m iz ruke(zapravo prerijetko).
Svaka puska tj. marka ima svoje male mane i vrline tako da su primjeri u praksi razliciti kod mnogih od nas. Zato kazem da pusku treba isprobati u situacijama koje ocekujes tokom lova.
gogo3006:
Brz si, nema šta.
Tamo na slici je grupa manja od 15mm, znaći da stari zeiss još nije za bacit,
a posli san mora dignit nekih 4 cm i sad je to to. ostavija san je na +2cm, i slažen se s tobon, više ne triba, do 150 m sigurno je sve unutra.
z10
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju