Streljaštvo > Tehnika gađanja
Upucavanje karabina
gogo3006:
--- Citat: dick - 07. 05. 2009. 14:06:19 ---
Zeiss Jenu smatram za solidnu optiku, čvrstu, jakog i masivnog tubusa.
Ima doduše jednu manu koju je bez stalka za upucavanje vrlo teško otkriti, a ona može višestruko povećati "utrošak" streljiva prilikom upucavanja. No o tom drugom prilikom, ionako već previše davim s ovim svojim zanovijetanjima. z10
--- Kraj citata ---
Koju manu ?
Ja je iman na 30-06 i zadovoljan san.
dick:
--- Citat: gogo3006 - 03. 07. 2009. 08:04:38 ---
--- Citat: dick - 07. 05. 2009. 14:06:19 ---
Zeiss Jenu smatram za solidnu optiku, čvrstu, jakog i masivnog tubusa.
Ima doduše jednu manu koju je bez stalka za upucavanje vrlo teško otkriti, a ona može višestruko povećati "utrošak" streljiva prilikom upucavanja. No o tom drugom prilikom, ionako već previše davim s ovim svojim zanovijetanjima. z10
--- Kraj citata ---
Koju manu ?
Ja je iman na 30-06 i zadovoljan san.
--- Kraj citata ---
Kad je jednom upucaš, nema mane d4 Mana se javlja kod samog upucavanja.
Naime, kotačić za podešavanje po vertikali ima u sredini vijak za aretiranje koji, kad se zategne, spriječava pomicanje kotačića, a time i razdešavanje optike. Mana, odnosno problem je u tome što se pri dotezanju ili otpuštanju tog vijka malo pomakne i končanica. Rješenje je u tome da se pri upucavanju nakon svake korekcije po visini kotačić mora aretirati. S obzirom da na kotačiću nema uobičajenih oznaka za vezu između kuta zakreta kotačića (rekli bismo "klikova", ali kod ove optike "klikova" nema) i pomaka na cilju, ovaj problem se najlakše uoči korištenjem stalka za upucavanje (brži i jeftiniji način) ili trošenjem streljiva (sporije i skuplje).
Još da napomenem, kotačić za podešavanje je vrlo "grub", tj. potreban je vrlo mali pomak za značajni pomak točke pogodaka. Oni koji su navikli na pomake koji su uobičajeni kod suvremenih optika, vrlo lako će se s ovom optikom "izgubiti" na meti.
Ajd zagi
gogo3006:
--- Citat: gogo3006 - 02. 07. 2009. 08:22:41 ---Juče malo probao karabin s novim streljivom. Već san mislija mijenjat cijev, kad ono ugodno iznenađenje....... ref ref ref
Zastava M70, 8x57 JS
Zeiss 2,5-10x52
Sako Hammerhead 13 g
Pucano iz ruke naslonjene na auto, cca 100 m.
1- dole 10 cm, zatim korekcija i 5 min čekanja.
2- na +6cm čekanje nekoliko minuta, ipak je bilo 30 stupnjeva vani....
3- potvrdija br.2- točmo u podne.....
(crne oznake)
Ja više nego zadovoljan.
--- Kraj citata ---
Evo bija prekjuće provjerit jel sve ostalo kako treba.
Meni netreba bolje, dva brzinski sa auta.... fre fre fre
dean:
Tak se to dela... d4 Svako malo provjera sebe i svoje puške... I onda nema u lovu da nekaj zapne... Ima jer je lov nepredvidiv, ali se šanse smanjuju kad su lovac i puška na visini zadatka... z1
gogo3006:
Još da imamo pravu streljanu, pa da se može trenirat i na 200, ili trčeći vepar, di bi nan bija kraj.
Treba se zauzeti za edukaciju lovaca , ali i uvođenje obaveze provjere sreljačkih sposobnosti prije lova, jer nekako imam osjećaj da lovci to još uvijek shvačaju kao nešto nepotrebno, obično razbacivanje streljiva, ali brzo bi ih uvjerija da nije tako.
A svakako bi se povečala sigurnost u rukovanju sa oružjem.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju