Odjeća i Obuća, Oprema za lov, lovce i lovište, terenci > Terenci
Lada Niva
evaeva:
Nije istina, imao sam Nivu i vozio njome po asfaltu sa uključenom blokadom i ništa se nije desilo, da se je nešto trebalo desit desilo bi se to da popucaju svi zupčanici na osovinama.
Traper.:
--- Citat: evaeva - 14. 12. 2012. 22:40:30 ---Nije istina, imao sam Nivu i vozio njome po asfaltu sa uključenom blokadom i ništa se nije desilo, da se je nešto trebalo desit desilo bi se to da popucaju svi zupčanici na osovinama.
--- Kraj citata ---
Druze,da ne mesas ti pogon na sve 4 sa blokadom diffa. d1
evaeva:
Ovdje govorimo o Ladi Nivi koja nema blokade diferencijala jer se preko kardana ne može blokirati prednji ili stražnji diferencijal ukoliko na njemu nema zatvarača (mehanički, hidraulični ili pneumatski). Kada sa Nivom upadneš u kanal nikada se ne vrte sva četiri kotača jednakom brzinom.
Traper.:
A zasto ima 3 rucke na menjacu z14
evaeva:
Ja znam zašto ima, skidao sam getribu i reduktor nekoliko puta dolje i znam kako izgleda taj cijeli sklop i kako uistinu funkcionira.
1. klasični mjenjač
2.reduktor (spore, brze)
3.ručica koja izjednačava silu naprezanja 50% na prednju i 50% na zadnju osovinu ili 49% i 51% otprilike toliko jer Niva ima prijenos otprilike 40%prednja osovina i 66% stražnja kada se treća ručica ne uključuje.
Pogledaj ovaj link možda će ti neke stvari biti jasnije oko samih blokada diferencijala.
http://www.mercedestechstore.com/pdfs/G%20files/217%20HO%2003%20Diff%20Locks%20(ACB-IC-TF)%202-05-03.pdf
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju