Lovna kinologija > Uzgajivačnice
Odgajivačnica NLT "CRNI GROM" FCI 3764
vlada žabalj:
Desi se i meni ponekad da mi pas jedva otera 300-400 metara uz velike poteškoće ali isto tako ume da otera sa velikom lakoćom da se brzo izgubi iz vidokruga,sve zavisi kažem od vremenskih uslova ,terena,ali isto tako nije isto terati zeca u jesen i u proleće.Ljudi su skloni da kažu da im je pas maximalno sledoglasan,kad jednom u životu otera za 4(poklope se vremenski uslovi,zeleni tereni-dakle idealni uslovi),a sve ostalo tera za 2-3,ili izvedu ga 2 puta u polje i on jednom otera četvorku i više ga nikad nevode i kažu da je maximalan.Ja do zaključka dolazim posle puno izvođenja na zeca, sumiram rezultate,pa tek onda znam koliko je sledoglasan.Svaki pas pa i onaj najbolji može da kiksa i desi se da to neko vidi i iz tog jednog teranja izvede zaključak da je pas recimo "trojkaš"a nezna da je taj pas pre toga bio izveden 20-tak puta u polje i od toga 15 puta terao 4-4h.Da bi se zaista videlo koliko je koji pas sledoglasan moramo ga videti više puta u različitim situacijama i po različitim terenima.
lovacpd:
Vlado, svaka cast na psima, velik je tu trud ulozen
Ali imam jedno pitanje, da li je pas koji preuzima tragove dok goni dobar pas?
Ja od psa dok goni ocekujem da goni samo ono sto digne(ne terenima koji su prezasiceni divljaci to je mozda tesko) i da se po gubljenju traga vraca gazdi pa ponovu u pretragu terene, nikako preuzimanje traga, sa zeca na srnu, lisicu, ista drugo...a kamoli da sam udje u rupu.....
A 20 minuta do pola sata je odlicno vrijeme za gonjavu jednog terijera, pogotovo ako je zec u pitanju
huud:
slazem se da je 20-30 minuta sasvim dovoljno za terijera,ali mene zanima kakav bi bio u krsu gdje je suha trava i kamen kao sto je teren kod mene i dali si ga mozda ikad probao u takvom ili slicnom terenu?
nostromo:
--- Citat: huud - 06. 12. 2009. 00:09:09 ---slazem se da je 20-30 minuta sasvim dovoljno za terijera,ali mene zanima kakav bi bio u krsu gdje je suha trava i kamen kao sto je teren kod mene i dali si ga mozda ikad probao u takvom ili slicnom terenu?
--- Kraj citata ---
Jesan ja. I to san toliko forsira po krsu da mi kuja sad bolje radi po kamenu i kroz smriku nego po cistom polju... Zeca.
vlada žabalj:
--- Citat: lovacpd - 05. 12. 2009. 21:36:01 ---Vlado, svaka cast na psima, velik je tu trud ulozen
Ali imam jedno pitanje, da li je pas koji preuzima tragove dok goni dobar pas?
Ja od psa dok goni ocekujem da goni samo ono sto digne(ne terenima koji su prezasiceni divljaci to je mozda tesko) i da se po gubljenju traga vraca gazdi pa ponovu u pretragu terene, nikako preuzimanje traga, sa zeca na srnu, lisicu, ista drugo...a kamoli da sam udje u rupu.....
A 20 minuta do pola sata je odlicno vrijeme za gonjavu jednog terijera, pogotovo ako je zec u pitanju
--- Kraj citata ---
kad sam govorio o prelasku sa traga na trag ,nisam mislio na tragove različite vrste givljači,već isključivo na zeca,jer ga je na našim terenima mnogo i mnogo je isprepletanih tragova
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju