Lovna kinologija > Veterinarski kutak

Stradanje lovačkih pasa u lovu

<< < (8/12) > >>

kerber:
Kolege žao mi je ali ne slažem se s vama da je gater opasan za pse čak naprotiv ja ga smatram veoma bitnim elementom u obuci pasa za rad na divlju svinju.                                                         Osobno treniram na različitim gaterima različitih težina tokom cjele godine otprilike 4-5 gatera na području Brodsko posavske županije i tvrdim da je gater dobar za usmjeriti mlade pse obučiti ih primjetiti mane i slabosti psa koje je teško uočiti za vreme lova i izvan sezone održavati pse fokusirane i u kondiciji.                                                                                                         Najčešće budem manipulant na utakmicama lokalnim ,cact ,i raznim specijalkama ili sudjelujem u istim i od 10 utakmica jedan pas bude porezan i to najčešće pas koji pokušava ugristi svinju a to je stvar neiskustva i pogrešne obuke od strane vlasnika.                                                                              Osobno prvi put uvodim štene u gater sa 4 mjeseca starosti na vepra od 150-170 kg i stojim pored njega na 5-10 metara i bodrim ga da laje a vepar je takav da je to normalno i tu pas dobija podršku vodiča ali i respekt od divljači.                                                                                                      Nakon toga kako pas napreduje i raste ide u teže gatere i lov i naravno šanse da bude porezan uvjek postoje ali 10 puta veće u lovu nego u gateru.                                                                         U gateru najčešće dobivaju psi koje vlasnici uče da grizu i ganjaju nazimad koja bježi pa kad dođu na pravog dobiju po repu.

magwin:
ok! tisi onda više profić s iskustvom d4
ja samo znam dosta pasa koji odlično rade a nisu vidjeli gatera.

kerber:
Daleko sam ja od profića ni blizu ali dosta iskustva u gaterima imam što se tiče i toga što ti kažeš i to je točno pas može odlično raditi divlju svinju a da nikada nije gatera vidio i može biti vrhunski svinjar da u gateru uopće ne radi.                                                                                                  Ja samo tvrdim da psi 10 puta više stradavaju u lovu nego u gaterima broj povreda u gaterima je zanemariv i najčešće stradavaju psi koji ne love aktivno svinje pa nemaju distancu.

BigGame:
Ima pasa koji bez gatera nikada ne bi proradili, ali uz volju i trud sada su izvrsni lovci ;D
Naravno da nekima nema pomoci, vecoj vecini m4
Po meni je gater neizostavna tocka na putu do sto boljeg i iskusnijeg psa.
Svaka cast izuzetcima kojih je malo ;D

Tihomir:

--- Citat: fazan - 26. 11. 2008. 13:47:03 ---evo nešto staro

--- Kraj citata ---

Ovo je gadno,jel pas sada ok? Jel krenuo u lov?

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju