Autor Tema: puukko - kovanje  (Posjeta: 23413 vremena)

Offline stari-nakovanj

• K 100
  • **
Odg: puukko - kovanje
« Odgovori #30 u: 04. 09. 2009. 21:36:59 »
sta napraviti ako naidete na puno istih lezajeva!? sta se mene tice, nema dileme, jedan iskovati u par primjeraka noz-like oblika i testirati, a od ostalih krenut u izradu puukko nozeva...cista reciklaza:D

danas sam u kovacnici snimio par slika pa ih zelim podijeliti sa vama. na prvoj slici su tri komada celika, sa lijeve na desnu: lezaj promjera 13-tak cm, zatim "izravnani" vanjski prsten lezaja i skroz desno je iskovani i pobruseni komadic spreman za izradu puukko noza. nakupio sam se tih lezaja za do sljedece zime, sad samo moram puno lupat...

sa lijeve na desnu: zeljezo - lezaj - zeljezo

sve skupa samo "piknuto" sa varom. skuzil sam da nema potrebe kod tako malih komada variti sva 4 ruba

nakon kovanja, turpijom dobijem rubove, kuteve i pocetak fazete...

i ko pogodi kaj je ovo...pravi je hadija:D

i tak...prode dan.

nadam se da vam je bilo bar malo poucno i interesantno. ako ima kakvih pitanja ili komentara, samo navalite!

Zoran

• Gost
« Odgovori #31 u: 04. 09. 2009. 21:42:07 »
ajd bas fenomenomenalo da ti je prošo dan,,,  ref

a što je kasnije sa hrđom,,,, umačeš ga u nešto ili?

Offline stari-nakovanj

• K 100
  • **
« Odgovori #32 u: 04. 09. 2009. 22:15:27 »
na koju hrdu mislis?

Offline magwin

• Global Moderator
  • K 3000
  • smatraju nemogućim ono što nisu probali
« Odgovori #33 u: 04. 09. 2009. 22:20:56 »
pa po slikama se vidi da je ovaj vanjski dio kupovni građevinski ili bravarski flah šta ti kažeš željezo a i ležaji jesu "ljuti" čelici, završnom obradom polirani ali sve to jako oksidira.
šta napraviš kada napraviš završnu obradu noža dali je još neki proces u pitanju ili ga samo držiš masnog? z10

Offline stari-nakovanj

• K 100
  • **
« Odgovori #34 u: 05. 09. 2009. 02:42:03 »
umjetna masti ili ulje ako sa njim radim i laneno ulje, loj (za dulje konzervacije) ili suha krpa ako ga koristim za klopu.

ponekad ga ostavim u kiselini, solnoj ili fosfornoj da dobije patinu, ustvari sloj oksida koji stiti od daljnih oksida a i da izrazi kontrast izmedu razlicitih celika. ocat sam cuo da neki upotrebljavaju ali nikad nisam imao potrebu kad vec imam kiselinu.

bruniranje...nakon kaljenja u ulju, ulje ude u celik za nekoliko molekula i stiti ga od oksidacije i to se onda nesmije cetkati niti stavljati u kiselinu, vec samo dodatno zastititi uljem ili sl.

uglavnom, to je to. samo treba imati na umu da niti jedna od tih zastita nije stopostotna, svaku treba obnavljati i opcenito paziti na noz koliko je moguce.

Offline jatagan

• K 100
  • **
« Odgovori #35 u: 06. 09. 2009. 13:26:15 »
Za stari-nakovanj,Pocetkom lova na Divlje svinje ja dolazim sa vise grupa lovaca u Hrvatsku ako te interesira mogu ti reci gdje i kada.Mogao bi ponuditi te svoje rucne radove jer cesto su ti lovci ljubitelji lijepih i korisnih stvari vezanih za lov a dobar noz je tu na prvom mjestu.Pozdrav

Offline stari-nakovanj

• K 100
  • **
« Odgovori #36 u: 07. 09. 2009. 18:01:15 »
PP poslan

Offline stari-nakovanj

• K 100
  • **
« Odgovori #37 u: 21. 09. 2009. 22:33:06 »
evo jos malo celika za ferroljubce...

Offline stari-nakovanj

• K 100
  • **
« Odgovori #38 u: 24. 09. 2009. 22:11:22 »
sljedeca slika je nekaj kaj stvarno ne volim vidjeti ali se desi. nije lose kad se desi u sredini procesa jer se da popraviti, ali na gotovom nozu, sve je jednostavno "za baciti".

kad sam zakalio noz sve je izgledalo super ali kad je krenulo brusenje na hladno, brusni papir, kamen...odjedanput pukotina izmedu celika i zeljeza, nije se dobro zavario...pasmatermilumajkuisveostalo!!

nema veze...tjesim se, ko radi taj i grijesi. da nebude totalni promasaj, buduci da je sve ostalo bilo kako spada, improvizirao sam drsku i odlucio ga testirati.

obleka od debele spage mu je bas dobro legla, iznenadilo me kako mu "pase", vjerujem da cu nekaj iskombinirat u buducnosti sa tim...vidio sam par takvih primjeraka ali tek sad me, kad sam to vidio na njemu privuklo.

uglavnom, test je bio jednostavan. naostriri ga da brije sa jednim kutom ostrenja i presjeci komad hrasta 4x4cm i to dva puta, pa da vidim da li i dalje brije.

zadatak je preso bez pol muke, barem on, meni ruka jos uvijek vibrira:D mislio sam i dalje sijec ali je sreo metalnu konzervu, pa se test nastavalja kad dobim volje da ga naostrim ponovo. sve u svemu, ja sam zadovoljan. samo da napomenem, jezgra je od lezaja.

Offline silvertip

• K 100
  • **
  • Uvjeren sam da ćemo jednog dana svi biti bolji
« Odgovori #39 u: 25. 09. 2009. 08:18:38 »
koristiš li poluosovine za materijal

Offline Hubert.ctg

• K 500
  • oštrooki
« Odgovori #40 u: 25. 09. 2009. 09:42:03 »
 teaa Škart, a ipak radi.... fre
LOVOM DO ZDRAVLJA
Streljaštvo je zakon

Offline 7X64

• K 500
  • Nije bogat koji puno ima vec koji daje svima
« Odgovori #41 u: 25. 09. 2009. 12:21:46 »
 zagi
Pas,puska i auto moraju biti iz Njemacke a zena moze i iz sela

Offline stari-nakovanj

• K 100
  • **
« Odgovori #42 u: 25. 09. 2009. 15:52:25 »
nisam nikad koristio poluosovine...mozda jednog dana probam iz ciste znatizelje.

Offline hzoran

• K
  • *
« Odgovori #43 u: 25. 09. 2009. 18:10:50 »
bravo  ovo sto se tice lezaja i zeljeza je dobro! jedno pitanje : da li od tracne pile ( dobio sam 50-tak cm )vredi li praviti noz  ččč pozdrav 

Offline stari-nakovanj

• K 100
  • **
« Odgovori #44 u: 25. 09. 2009. 18:37:14 »
vidio sam da se i od toga rade nozevi ali precizniji ne bih mogao biti.