za pocetak bih se htio zahvaliti svima koji su dosli na okupljanje. nadam se da vam je bilo poucno i zabavno. sto se slika tice, ako imate slobodno postavite, ja na zalost nisam imao vremena slikati. za sljedece okupljanje obecajem toplije vrijeme, klopu i puuno vise vremena;)
prije par tjedana dosla je narudba za leuku impozantnih dimenzija, u nastavku su slike i opis postupka. iako se sam postupak ne razlikuje puno od prethodno prikazanih osim po dimenzijama komada, mislim da bi bilo interesantno za pogledat.
ispricavam se na losim slikama ali to je jer sam malo precjenio fotic na mobitelu, al sta sad, moramo se patiti sa time sto imamo.
na prvoj slici je lezaj koji ce biti sredisnji dio ostrice. kovacki sam odrezao dio lezaja po obodu sa obje strane da se rijesim utora koji, da sam bez toga nastavio kovati, bi se izduzili i ostali kao zarez po cijeloj unutrasnjosti noza.
onda je krenulo kovanje zeljeza za stranice.
i onda slijedi brusenje i pripasavanje…
…i kovacko varenje u modificiranoj vatri jer se radi o povecem komadu.
sve to za ovo
komad mi se cinio ok, varovi su bili relativno dobri, manje rupice su trebalo jos koje grijanje da se do kraja zavari i bilo je dosta “mesa” za privest cijelu stvar kraju.
no desilo mi se da je oksidacija u peci pojela gotovo svo zeljezo sa strane noza. neznam sto je tocan razlog, moje drzanje komada preblizu srca peci gdje je kolicina kisika jos uvijek visoka ili neko cudno mjesanje plinova zbog modifikacija u peci..sve mi je nekako mutno jer tada na to nisam obracao paznju ali sta je tu je, zeljeza je otislo previse da se nastavi i mora sve krenuti ispocetka.
na sljedecoj slici je novi komad spreman za kovacko varenje, ovaj puta sa puuuno debljim stranicama koje ce kisik toliko “pojesti” za vrijeme kovanja da ce na kraju ispasti normalne.
cijeli proces je dalje bio po planu…komad iskovan i ugrubo pobruse.
nakon brusenja fazete - spreman za kaljenje