Pusu li novi vjetrovi u Lovackom Vjesniku?
Stigao mi je primjerak LV, 7-8/2017,
I vidim 3 zanimljiva i kvalitetna clanka, kakva ne pamtim da sam u zadnje vrijeme vidio.
Prvi tekst je pravni osvrt na pse lutalice, njihovo uklanjanje i pravne posljedice po lovca (oduzimanje oruzja) pod naslovom "Uklanjanje pasa lutalica", po meni solidno obradjen iz prve pravno-strucne ruke, po iskustvu sudskog vjestaka.
Drugi je promo-clanak recenzija lovackog karabina linearnog sustava Merkel Helix, pod naslovom "Repetirka kojom je moguce pucati brzo i sigurno uz oslonjenu glavu". Dali je clanak preuzet iz nekog drugog medija ili casopisa, ili je rezultat realnog testiranja ne znam, ali ima sve elemente koje takav clanak / recenzija mora imati:
od tehnickoh specifikacija, pa do osvrta na preciznost u realnom testu na meti.
Jedina zamjerka je da nema slike mete, ili uvjeta gadjanja, vec mi se ilustracije cine preuzete iz kataloga. (Da su slike ucinjene na licu mjesta kod testa puske, ili rastavljanja zatvaraca, tekst bi visualno djelovao realisticnije)
No, bez obzira na sve - solidan osvrt i prezentacija puske, kakvog dugo nisam procitao LV.
Treci clanak koji sa sa zanimanjem procitao je clanak pod naslovom "Kako nosi posudjena puska".
Ovdje je rijec o realnom testu kojeg je odradio 10 lovaca, gadjajuci iz iste puske, te rezultati pogodaka u metu.
Test obavljen na strelistu, na metu srnjaka, sa kutijom kvaltetne municije, i ocito je u ovkav clanak ulozeno nesto novaca za troskove kao i trud da se tako nesto organizira.
Moj je jedini komentar da se ovakav tekst moze shvatiti dvojako, odnosno ono sto tekst implicira jest da je nezahvalno koristiti posudjenu pusku, koju lovac ne poznaje.
I slazem se s time.
Medjutim, citajuci izmedju redova, tekst se moze shvatiti i na drugi nacin, a to je da prosjecnom lovcu u HR, evidentno nedostaje vjezbe gadjanja na streljani, sto moze biti drugi razlog velikog rasipanja pogodaka na meti, a na sto se tekst nije osvrnuo.
U svakom slucaju, u ovom broju pojavilo se nekoliko tekstova, po mojem sudu kvalitetnih, i bilo bi dobro da se ovakva praksa nastavi i u narednim brojevima.