sad da vas necitiram sve pojedinacno!
kako prvo nije mi jasno sta vi ocekujete od LV.
spominju se neki strucni clanci itd... kakav strucan clanak, pa to je vec sve napisano prije 100godina!
ako te nesto zanima, onda citas knjigu i ucis, a ne iz novina!
Kao prvo, nije mi jasno kako netko s 6231 napisanih postova može postaviti ovakvo pitanje?!? Da što ja (mi) očekujem(o) od LV?! Pa, sudeći po uznapredovalom stanju truleži u LV, ja osobno ne očekujem ništa; no to ne znači da opravdavam lijenost i slažem se s trenutnom situacijom. No, ja ovdje nisam bitan. Pitanje je, što ljudi očekuju od LV?
Pa, za početak, vjerujem da očekuju da ga mogu pročitati (PROČITATI GA; ne prelistati, zgužvati, hladiti se njime, ložiti vatru, ubijati komarce i muhe, upotrebljavati ga kao podmetač i sl.), pod čime se podrazumijeva da mora imati bar nekoliko suvislih i smisleno napisanih tekstova koji imaju neku svrhu i intelektualnu korist. Ako LV ne zadovoljava barem te mizerno minimalne uvjete (a trenutno ne zadovoljava), onda se jednostavno ne klasificira kao časopis, iz čega slijedi da kao takav ne može i ne smije egzistirati i funkcionirati. No, koliko se god dežurnim polupismenim mediokritetima, koje bi oblio hladan znoj loše prikrivenog kompleksa inferiornosti čak i da im date da napišu nešto tako trivijalno i glupasto kao npr. tinejdžersku SMS poruku (što ih istodobno ne sprječava da se šepure na oholim pozicijama lovačkih novinara), takvo nešto činilo nemoguće i nedostižno, zadovoljavanje tih banalnih kriterija uopće nije takav problem.
Evo par prijedloga:
1. Redovite rubrike o divljači - To se može odnositi na nama poznatu divljač (npr. kao rubrika "Divljač naših lovišta"), no može se pisati i o nama dalekim i egzotičnim životinjskim vrstama, što bi čak i bila zanimljivija opcija. Može se podijeliti na lovna područja ili kontinente, tako da se 2009. g. obrađuje npr. Afrika (10 životinjskih vrsta kroz 10 brojeva), 2010. g. Azija, 2011. g. Sjeverna Amerika, itd.
2. Redoviti testovi oružja i lovačke opreme - Ovo ne treba posebno objašnjavati. Mislim da bi svi mi (uključujući i prodavače i LV) imali višestruke koristi od stručno odrađenih testova i kvalitetno napisanih recenzija svakovrsnih lovačkih pušaka i pištolja. Naravno, može se testirati i lovačka oprema (pritom ne mislim na čarape, viske, zviždaljke i slične sitnice), kao npr. optički ciljnici, dalekozori, GPS uređaji...
3. Redovite rubrike literarnog ili poučnog karaktera - Mislim na "Pripovijetku Lovačkog vjesnika", rubrike "Iz lovačke torbe", iskustva i slično... Rubrike takvog karaktera su nužne; one daju ljepotu i književnu vrijednost jednom tako važnom časopisu, a privlače i one najmanje, koji još ne razumiju stručne tekstove i izraze, a lov i priroda ih interesiraju.
4. Pod hitno izbacivanje te ograničavanje beskorisnih i nezanimljivih dijelova - Prije svega mislim na raznorazne obljetnice, izvještaje s večerica, besmislenih političko-lovačkih sastanaka... Ostaviti treba samo nužne zakonske obavijesti, koncizno napisane rezultate i izvještaje s natjecanja i izložbi, najnovije interne vijesti i obavijesti HLS-a (max. 1-2 stranice) te slično. Sve skupa ne bi smjelo prelaziti prostor od 5-6 stranica. Također bih molio da se ukinu oni jadni, dosadni i plača vrijedni vicevi koji samo nepovratno troše dragocjen prostor. Da mi je samo upoznati te likove koji pišu takve frapantne i ubitačno nezanimljive nebuloze koje imaju obraza zvati vicevima; ne bih se začudio da su u rodu s našim dragim tekstopiscima i skladateljima s naše blistave estrade!!!
5. Ostalo - Ovo se odnosi na one ne tako kritične dijelove. I dalje bih ostavio "Svijet prirode i lova" (izvještaje i vijesti iz lovstva u svijetu), recepte iz lovačke kuharice, redoviti članak o zaštićenim vrstama... Također bih vratio i testove službeno "nelovačke opreme" koja isto nalazi svoje mjesto u lovu: terenci, talkie-walkie, opreme za kampiranje...
Dalje mi se više ne da pisati; više pari očiju bolje vidi nego jedan; mislim da je i ovaj forum sasvim dovoljan da iznađemo više ideja i prijedloga nego što bi bilo potrebno za idućih deset godina, a ako u davanje prijedloga uključimo još i ostale lovce Hrvatske, nema nam kraja!!! No, kako stvari stoje, nema nam ni početka! Odgovorni se ne javljaju, administratori se ne javljaju, iskusni se ne javljaju, tema zamire, postova je sve manje... Mogao bi i ovaj forum stopama Lovačkog vjesnika, i to vrlo lako...
A ako nam barba Ðuro jednog dana bude administrator, možemo svi mi slobodno okačiti miš i tastaturu o zid, rezignirano iščupati kabel iz mreže i nasmiješeni otkazati pretplatu na internet te se skupa s barba Ðurom veselo pjevušeći vratiti u kameno doba, gdje ćemo urlikajući majmunsko-pećinske fraze prstima natopljenim krvlju od mamuta crtkarati i piskarati "stručne članke" na originalnom bračkom kamenu te prodavati sirotim neandertalcima novi, poboljšani LV s tvrdim kamenim koricama i još tvrđim listovima, ispunjen prethistorijskim reklamama i člancima u čast poglavice Ðure, tisak vrhunski ručni rad, cijena prava sitnica...
Kao što jedan kolega (Dick) na forumu reče: "I inkvizicija je rekla da je sve već poznato i napisano i da se nema što više istraživat i proučavat. I ode sve u mračni srednji vijek..."