Uglavnom, svi smo tu negdje sa osvrtima.
S tim da bih dodao, da nikakav impresum kod LV nije u koliziji sa kvalitetnim clankom struke, kojih je u starijim brojevima bilo. Sto znaci da nije nemoguce. Impresum bih vise opisao isprikom nestrucnih.
Kako nam Anubis veli, internet je veliki neprijatelj tiska, ja ne kupujem novine, upravo jer citam vjesti na internetu
Tocno.
Ali isto mislim da se veliki dio populacije ni ne koristi internetom, pa kupuje razno razne novine.
Internet, ili novine?
Moj je dojam da je jos uvjek kod citalaca omjer 50%-50%. (jer neko nema kompjuter, neko ga ne zna koristiti, itd, razni razlozi)
Internet je takodjer polupouzdan, jer se za svaku informaciju u struci, moze se naci i suprotna, a pogotovu neautorizirana.
I, nazalost, internet u lovnoj struci, nama znaci citati na stranom jeziku, vrlo malo je domacih internet postera/blogera i jos da pisu strucno o lovu, na domacem jeziku...
Ovo smanjuje interes za internet edukaciju u lovackoj struci.
Tako da s tim, sanse za prezivljavanje tiskanog strucnog casopisa na domacem jeziku rastu.
Talijani su nam prakticki, susjedna zemlja, lovna kultura nije znatno razlicita od nase, premda mi vucemo tradiciju ponajvise od srednje evropske lovne kulture, a prva bliza mislim da je upravo talijanska.
U ovom broju, imali su clanak i cak o m76 puski, dakle ni oruzje ovih prostora talijanima nije strano.
Moja je pretpostavka, da je urednistvo novog magazina otvoreno (ili bi trebalo biti) i za po koji clanak nasih strucnih autora, ako je suditi po praksi drugih stranih casopisa pod licencom u dumacem tisku (na primejr, "Playboy"...
)
Vezano za honorare strucnjacima, po meni oni moraju biti honorirani, ali isto mislim da u nasim uvjetima, bi trebali biti simbolicni. Od tog se ne treba ocekivati primanja da se covjek bavi iskljucivo pisanjem, 2-3 clanka mjesecno. Nije realno za ocekivati.
Realno, kao sta anubis kaze, to je vise bazirano na entuzijazmu, nego na zaradi. Premda potrcatavm ipak ne treba biti besplatno. Rad i strucnost moraju imati neku vrijednost, i to mora biti placeno.
I mislim, da se niko nije "obogatio" od takvog rada, pisanja u lovnoj struci. Pa to ne treba ni ocekivati.
Mislim da su jednom cak i pitali pokojnog Elmera Keitha, poznatog americkog autora, sto treba da bi se zivjelo od takvog nacina pisanja, a odgovr je bio:
1) Prvo se treba ozeniti BOGATO!
2) Nakon tog ti treba barem 40 godina iskustva
dakle ni u americi, naoruzanom trzistu gradjana od skoro 300 mil. stanovnika, profitabilnost pisanja u ovoj struci je tesko ostvariva.
(pisem po sjecanju, ali ako nije bio stari ELmer, onda je bio neko drugi drugi istog kalibra, ali odgovora se bas sjecam)
Osobno, ja sam kontinuirano pretplacen barem na jedan casopis, i u nedostatku boljeg, jos uvjek kupim "Kalibar" i "dobru kob".
Nekad sam bio pretplacen na "Guns and Ammo", trenutno na "AHG", a kad to istekne, vjerojatno budem nesto drugo, mozda "man-magnum", od kojih sam imao prilike nekoliko prolistati, i rekao bih da je jedan od kvalitetnijih