oružarnica zagreb
puškarnica zagreb

Autor Tema: 3M PELTOR SporTac antifon  (Posjeta: 10373 vremena)

Offline Pinia

 • K 1000
 • ****
 • Postova: 1133
3M PELTOR SporTac antifon
« u: 08. 04. 2016. 17:33:08 »
Stigla mi danas nova igračka iz Tetrijeb trgovine..
Slušalice su zakon, čuješ sve ko da ih uopće nisi stavio čak možeš i pojačat zvuk.. a onda uslijedi šok kad ih ugasiš jer tek onda shvatiš koliko su dobre jbt za ne vjerovat.

Preporuka!  zagi d1

https://www.youtube.com/watch?v=WTGsU4QsT34&nohtml5=False

 
Rule number 1: Fuck what they think.

oružarnica zagreb
puškarnica zagreb

Offline tomica

 • K 100
 • **
 • Postova: 266
Odg: 3M PELTOR SporTac antifon
« Odgovori #1 u: 08. 04. 2016. 19:35:08 »
Koliko para kolega?

Offline Pinia

 • K 1000
 • ****
 • Postova: 1133
Odg: 3M PELTOR SporTac antifon
« Odgovori #2 u: 08. 04. 2016. 19:45:21 »
Rule number 1: Fuck what they think.

Offline 7 rem mag

 • Moderator
 • K 2000
 • *****
 • Postova: 2081
 • Kad sam bio mlađan lovac jaaaa...
Odg: 3M PELTOR SporTac antifon
« Odgovori #3 u: 10. 04. 2016. 13:03:48 »
Peltor je jedan od najskupljih i vjerojatno najboljih antifona. Meni kolega preko ebuya nabavio antifone Caldwell i rade fantastično.
http://www.btibrands.com/product/e-max-low-profile-electronic-hearing-protection/
Tu je moja draga ravan slavonska, ponosim se Slavonac sam ja!

Offline HS-2000

 • K 1000
 • ****
 • Postova: 1351
 • Živim,lovim i uživam...
  • 0000000
Odg: 3M PELTOR SporTac antifon
« Odgovori #4 u: 10. 04. 2016. 21:07:59 »
Zaista kad je zdravlje u pitanju onda osobno ja ne štedim na različitim zaštitama za sluh i vid pogotovo kako godine idu i lete ko minute...
Vjerujem da su kolega tvoji antifoni doista dobri a ja osobno imam neke od 250kn kupljene u vojnoj trgovini i Zg. i relativno sam zadovoljan...
Međutim volio bih probati i te peltor najskuplje antifone na streljani da doživim njihovu kvaliteti jesu li doista stvarno toliko bolje od ovih koje se prodaju i do 5x jeftinije.
Ako neko ima iskustva sa jeftinim i skupim antifonima neka ih podijeli sa nama ostalim znatiželjnicima.
Pozdrav
Odavno smo graničari stari!!!!

Offline Pinia

 • K 1000
 • ****
 • Postova: 1133
Odg: 3M PELTOR SporTac antifon
« Odgovori #5 u: 11. 04. 2016. 09:05:42 »
Za očuvanje sluha su odlični i oni jeftiniji istina ali.. Sa običnim antifonom sam se osjećao hendikepirano tj, stalno se okrećem dok pucam, svako malo skidam antifon da čujem šta se dešava oko mene itd itd.. 
Ovo sam u biti uzeo ne samo radi svog zdravlja nego i radi zdravlja svih prisutnih ako me shvaćate  d1
Rule number 1: Fuck what they think.

Offline bostjan

 • K 100
 • **
 • Postova: 355
Odg: 3M PELTOR SporTac antifon
« Odgovori #6 u: 13. 04. 2016. 14:49:02 »
Sa običnim antifonom sam se osjećao hendikepirano tj, stalno se okrećem dok pucam, svako malo skidam antifon da čujem šta se dešava oko mene itd itd.. 

Dok se puca treba se koncetrirat i odradit svoj posao najbolje moguče a ne slušat komentare iza leđa  teaa

Offline Pinia

 • K 1000
 • ****
 • Postova: 1133
Odg: 3M PELTOR SporTac antifon
« Odgovori #7 u: 13. 04. 2016. 15:06:30 »
Sa običnim antifonom sam se osjećao hendikepirano tj, stalno se okrećem dok pucam, svako malo skidam antifon da čujem šta se dešava oko mene itd itd.. 

Dok se puca treba se koncetrirat i odradit svoj posao najbolje moguče a ne slušat komentare iza leđa  teaa

Naravno kolega
Rule number 1: Fuck what they think.

Offline OldHunter

 • K 500
 • ***
 • Postova: 543
 • Kad nemam kaj pametnog za reći - šutim !
Odg: 3M PELTOR SporTac antifon
« Odgovori #8 u: 14. 04. 2016. 13:27:30 »
Kao dugogodišnji strijelac (preko 50 god.) mogu samo reći ovo:
1. PELTOR je vrhunska marka i u kvalitetu njihovih proizvoda uopće ne dvojim.
2. Na streljani je najbolje da nikoga ne čuješ, jer samo tako možeš biti 100% koncentriran.  teaa
3. Osobno, najčešće koristim čepiće za zaštitu sluha (iako ga sve manje imam  paci) i to najviše iz razloga što mi je sa antifonima vruće za uši u ljetnim mjesecima.  d7
Mi Zagorci smo si oduvijek bili dobri sa Hrvatima ! d4

Offline spinnaker

 • K 2000
 • *****
 • Postova: 2113
Odg: 3M PELTOR SporTac antifon
« Odgovori #9 u: 14. 04. 2016. 13:54:52 »
Slazem se sa tobom kolega.
Prilikom pucanja najbolje je nista ne cuti, ali ukoliko sudac izda zapovijed isprazni oruzje sto onda?
Najveci je problem sto ljudi komentiraju sve zivo i nezivo, ne mislim na spotere.
I meni je sluh ostecen od malih nogu i svakom prilikom koristim el. slusalice.

Offline Max011

 • K 1000
 • ****
 • Postova: 1207
 • Zbogom Šakira bejbi...
Odg: 3M PELTOR SporTac antifon
« Odgovori #10 u: 14. 04. 2016. 14:03:15 »
ZAŠTITA SLUHA I VIDA

Da li štitite svoj vid i sluh ili mislite da je to nepotrebno? Da li mislite da se povrede događaju nekom drugom a da su sredstva zaštite sluha i vida rezervisana samo za profesionalce ? Praksa je pokazala da se ovoj temi treba pristupiti ozbiljno na svim nivoima ( rekreativni, sportski i profesionalni) obzirom na potencijalne opasnosti koje mogu rezultirati gubitkom ili oštećenjem čula sluha i vida.

Zaštita od buke
Zaštita  slušnog aparata od buke je neophodna u svim slučajevima kad se čulo sluha izloži izvoru zvuka čija je jačina neprijatno uznemirujuća, stresna ili oštećuje sluh. U prirodi nivo buke je oko 35 decibela , razuman ljudski govor je jačine od 60 do 70ak db , prihvatljivi nivo buke u urbanom i radnom okruženju je 80 do 85 db , težak saobraćaj prouzrokuje buku od oko 100 db,  pucanj groma, rok koncerti i disco 120 db , upotreba vatrenog oružija 130 db , neposredna blizina motora mlaznog aviona 140 db i zvuk lansiranja rakete na kosmodromu 180db. Oštećenje sluha zavisi od nivoa buke i vremena izloženost subjekta istoj. Smatra se da je buka od 85db taj kritični nivo od kojeg počinje oštećenje sluha i u direktnoj je proporciji sa vremenskim intervalom izloženosti. Na primer vremenski interval izloženosti od 1 minuta na mestu rada pneumatskog kompresora (nivo buke 120db) može izazvati nepovratnu oštećenost sluha dok rad sa motornom kosom /kosačicom nivoa buke od 90 db izaziva uznemirenost i neprijatnost a kod duže vremenske izloženosti bez sredstva lične zaštite može izazvati oštećenje sluha. Obzirom da Srbija nema Kosmički program a let avionom još uvek je privilegija bogatih u našoj zemlji, korisnici vatrenog oružija izloženi su izvoru visoke buke koja uz kontinuiran vremenski interval može ozbiljno oštetiti sluh. Dakle svi koji koriste vatreno oružije odlični su kandidati za gluvoću ma koliko bili sigurni da se to njima neće desiti.

Zaštita od buke u lovu i sportu
Mada se na stranim televizijama mogu videti lovci koji koriste antifone i čepiće za uši od lovova na ptice do ,,BIG FIVE,, lova u nas te prakse još nema . Šta više još uvek se dešava kod onih ,,gladnih,,lovaca da kolegi do sebe opale po neki metak pored uveta nesvesni da brzopletošću mogu prozrokovati nečiji invaliditet  ili još goru nesreću. Zato je potrebno poraditi na bezbednosti,svesti, etici  i edukaciji lovaca i kandidata za lovce na štetnom uticaju buke i kako se od nje štiti. Kod sportskih strelaca (leteće mete,streljaštvo velikim kalibrom, lovno streljaštvo, praktično streljaštvo, ,,Long rejndža,,...) situacija je daleko bolja  usled postojanja pravila ali i uzora na koje se domaći strelci mogu ugledati. Tamo gde se radi o vrhunskom sportu grešaka u korišćenju zaštitne opreme nema jer vrhunski rezultat je zbir mnogih faktora a oprema je jedan od bitnijih. Takođe osiguranje ne pokriva povrede nastale ne poštovanjem propisa. Kod profesionalaca upotreba opasnog sredstva (vatrenog oružija) regulisana je važećim Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu gde su opasnosti od oštećenja sluha prepoznate i za koje je ponuđena adekvatna zaštita.

Sredstva zaštite
Tržište je preplavljeno sredstvima zaštite sluha ima ih u cenovnom opsegu od par desetina evra do više desetina pa i stotina evra. Koje onda izabrati ? Da bi smo na to odgovorili podsetićemo vas da je intenzitet ljudskog govora tu oko 60-70 db pa bi sva sredstva koja prigušuju buku na tom nivou dobro došla za upotrebu, mada će vas pojedini prodavci ubeđivati da baš ti elektronski antifoni koje oni prodaju za 200 evra su pravi izbor za vas . Kod ozbiljnih proizvođaća sredstva su izdeljena u tri režima zaštite i uz svako sredstvo ide deklaracija kom režimu sredstvo pripada (niskom srednjem ili visokom režimu zaštite) . Iako se radi o ozbiljnoj materiji usuđujemo se da kažemo da u lovu gde lovac lovi sam na velikim prostranstvima ili je veliki razmak između lovaca i hitaca na lovcu je da odluči hoće li ili neće štititi sluh (a bilo bi poželjno). Pretpostavljamo da lovac zna da upotreba vatrenog oružija može oštetiti sluh. Ako su lovci zgusnuti a učestalost hitaca visoka, čepići i antifoni mogu biti od velike koristi uz naglasak da se moraju pratiti naredbe npr. o početku i prestanku lova kako upotreba antifona ne bi postalo opravdanje za nepoštovanje naredbi. Korišćenje vatrenog oružija u zatvorenom prostoru, na takmičenjima, streljanama gde se puca učestalo i gde se puca grupno ... nezamislivo je bez sredstva za zaštitu sluha tj. kvalitetnih antifona visokog režima zaštite. Ovo nemojte nikad smetnuti sa uma pa i ako se desi propust da ste zaboravili  zaštitno sredstvo može se isto pozajmiti. Za prvu ruku poslužiće i čepići od higijenske vate ali samo kao privremeno rešenje  NE I PRAVILO.

Zaštita vida
Čulo vida je najvažnije čulo čoveka. Najveći deo spoznaje spoljne sredine baziran je baš na ovom čulu. Ako smo takvo stanje konstatovali red je da ga kao najvažnijeg i vrlo osetljivog zaštitimo. Nije mali broj lovaca ili strelaca koji su nemarnost dobro nauljenog zatvarača završili sa lubrikantom u oku. Takođe u oku se mogu naći i prašina, barutne čestice, leteći insekti, delovi biljaka ...tj uglavnom su to materije koje  mehaničkim putem dospele u oko . U zavisnosti od brzine kojom su uletele u organ, količine materije kao i hemiske agresivnosti mogu izazvati različit stepen oštećenja oka od najblažeih poput suzenja , iritacije, crvenila, preko poremećaja u vidu do vrlo ozbiljnih oštećenja sa trajnim posledicama. Kao i za korekciju vida, rešenje zaštite očiju povereno je zaštitnim naočarima. Moderna industrija na tržište je izbacila veliki broj modela. Za populaciju lovaca, strelaca i profesionalaca profilisale su se naočare sledećih osobina: širokog vidnog polja, lagane sa podešavajućim ručicama polikarbonskog stakla, otporne na mehanička oštećenja (udar , grebanje.i sl) otporne na maglenje , sa UV zaštitom, u nekoj od boja koja omogućava neutralizaciju  refleksije sunca, snega, sjajnih površina , difuznog svetla ... Odnosno zaštitne naočare ovog tipa ostvaruju pored mehaničke zaštite i optimalnu sredinu u kojoj je akomodacija oka na spoljne uslove  optimalna.  I ovde kao i kod zaštite sluha najvažnije je da lovac/strelac/profesionalac bude svestan da upotreba vatrenog oružija može prouzrokovati povredu ili oštećenje čula vida. Pored toga važno je i da se realno sagledaju lovne, sportske i profesionalne situacije u kojima je neophodno korišćenje zašitnih naočara. Zasigurno je da lovac na čeki koji možda hoće a možda i neće pucati na divljač ima daleko manje šanse da završi sa punim očima baruta od strelca na leteće mete na treningu koji je tog dana dobro ugrejao pušku sa  par stotina hitaca ili od radnika u opitnom tunelu Zavoda za ispitivanje i žigosanje oružija koji ima radni zadatak upucavanja 26 komada kratkog i 17 komada dugocevnog oružija.  Što se cene zaštitne naočare tiče nisu skupa investicija, tu su negde oko jedne crvene. Kome je to možda mnogo novca i poveliki trošak, neko polako sa punom pažnjom pročita prve tri rečenice ovog poglavlja.  Dobar vam pogled kolege lovci , strelci i profesionalci uz još bolji sluh želimo i ubudeće !!!

Sirov tekst članka koji je objavljen na temi zaštita sluha i vida pre par godina. Mislim da je prikladan u ovde kao podsetnik ako se postavljač teme slaže.
« Zadnja izmjena: 14. 04. 2016. 14:13:39 od Max011 »

Offline OldHunter

 • K 500
 • ***
 • Postova: 543
 • Kad nemam kaj pametnog za reći - šutim !
Odg: 3M PELTOR SporTac antifon
« Odgovori #11 u: 14. 04. 2016. 14:41:18 »
Slazem se sa tobom kolega.
Prilikom pucanja najbolje je nista ne cuti, ali ukoliko sudac izda zapovijed isprazni oruzje sto onda?
Najveci je problem sto ljudi komentiraju sve zivo i nezivo, ne mislim na spotere.
I meni je sluh ostecen od malih nogu i svakom prilikom koristim el. slusalice.
Nešto slično dogodilo mi se nekoliko puta (strijelac prije mene pucao na oštećenu metu, pa je morao ponavljati, a ja nisam čuo da je proglašena "nova meta"), ali u tom slučaju dužnost je suca da na prikladan način (obično dodirom ili vizualno) upozori strijelca na "neplanirani događaj".
Vezano na to, imao sam prilike pucati i sa potpuno gluhim strijelcima i nikad (spomena vrijedno) problema.   d1
Mi Zagorci smo si oduvijek bili dobri sa Hrvatima ! d4

Offline ivo samoborec

 • K 1000
 • ****
 • Postova: 1824
Odg: 3M PELTOR SporTac antifon
« Odgovori #12 u: 14. 04. 2016. 15:24:59 »
...ako je Peltor najbolji onda je mene kolega zaje.... sa MSA Sordin.....a koje nebih mjenjao ni za kakve druge zagi
Ako hoces vesel bit moras ze sebom Blasera nosit.,pri svakoj kljeti gemisteka spit...!!!!


Offline ivo samoborec

 • K 1000
 • ****
 • Postova: 1824
Ako hoces vesel bit moras ze sebom Blasera nosit.,pri svakoj kljeti gemisteka spit...!!!!