U srijedu, 03.012.2014. na HTV 1 je bila dokumentarna emisija "Skitancije: Evropska Amazona" mladog geologa Gorana Šafareka. Ne znam tko je od Vas gledao al da mi je digo tlak na 800 u sekundi - je.
Bio je u potrazi za jelenima u vrijeme parenja, odnosno htio je snimiti riku da bi izjavio sljedeće: ... u ovom dijelu Evrope, još uvijek postoji netaknuta priroda, Kopački rit... odzvanjaju zvukovi rike, ljubavne pjesme jelena... Stotine lovaca dolazi na ovo područje UBITI jelene u vrijeme rike jer jelene je najlakše UBITI u to vrijeme i jeleni kad vide čovjeka - lovca, kreću se prema njemu te budu UBIJENI sa par metara. Lovci taj period rike, odnosno lova na jelene u vrijeme parenja zovu ŽETVA !!!
Bez obzira na to koliko se netko protivi lovu , a usput da je intelektualac, ima zvanje geologa , i obrađuje temu rike jelena u Kopačkom ritu (ili bilo gdje drugdje) te upotrebljava izraze koje lovci nikad ne upotrebljavaju u svom žargonu - može biti samo neobrazovana budala, idiot i kreten !!!
Mislim da je to snimao netko tko je istrazivao materiju po internetu, ali sam se ne razumije u lovstvo, niti malo.
Naime, "ubiti" dolazi od engl. "kill" sto se u njihovom jeziku odnosi na odstrel. Takodjer "zetva" je americki izraz "harvest" koji se praticno ne daje negativni kontekst rijeci.
Obadije rijeci mu vjerojatno dolaze sa americkih stranica gdje se iste cesto puta upotrebljavaju.
S druge strane od raznih izvora o tematici lova vrlo je malo mogao naci na hrvatskom jeziku, kako na internetu tako I tiskano.
Sve u svemu, jadno je to.
Inace, da malo odem u off topic, a vezano za engleski, evo nekih izraza, sa izvorno britanskog podrucja, mozda ce nekom biti zanimljivo.
Culling - to je planirani odstrel viska divljaci na nekom prostoru, odnosno bolesne divljaci I slicno.
Hunting - odnosi se na tradicionalni lov lisice psima u UK, koji je danas zabranjen
Shooting, ili wing shooting - odnosi se na lov uglavnom fazanske divljaci.
Stalking - lov jelenske divljaci.
Waterfowl - lov mocvarica, iznad vodenih povrsina, patke, guske. itd.
Amerikacni su skrominiji, kod njih rijec "hunting" obicno pokriva vecinu oblika lova.