Roger, imao sam Colt Python, 4inch, Blued... Nakon 50-tak metaka na moje zaprepašćenje cev se pomerila po osi (počela da se odvija) . Sredili su mi to u Zastavi ali sam potpuno izgubio volju za njega i prodao ga... Dosta se sretao sa Američkim oružjem i opšti utisak je da kvalitetom dosta kaskaju za poznatim Evropskim brendovima...
Što se tržišta tiče pratim situaciju sa Remington-om, baš me zanima kako će se to na kraju završiti
Bas mi je remignotn pao napamet, kad sam pricao prethodno.
O americkoj kvaliteti sta rekoste, postoji neka osnova toj tvrdnji, u nekim specijalizacijama oruzja, premda bih nerado generalizirao... recimo, americkih pusaka na long range natjecanjima se skoro ni ne vidi (zasto?), uz izuzetak ponekog remingtona 700.. a znam i za 2 komada R700 koji su isli novi na neke reklamacije, problemi s cijevi, itd...
S druge strane, stariji modeli S/W revolveri, mozda ruger GP revolveri.... nisam sretao neke zamjerke. Stariji SW imam i koristim. zadovoljan.
Sta je danas s tim americkim proizvodjacima na kojem su nivou kvalitete, ne mogu tvrditi. Nastojim biti obazriv u skakanju u zakljucak, uvijek trazim opravdanje da je distribucija americkog oruzja po ducanima malo "prigusena", i da je tog malo na trzistu za neki ozbiljniji zakljucak s moje strane, pa eto zato.
S druge strane, americko trziste preplavljeno je konkurencijom koja zeli ponuditi cim jeftiniji proizvod, za radnicku klasu.
kad jedna puska dodje na trziste, nova, za 600 USD, maloprodajne cijene, u walmart robnoj kuci, - tu definitivno mora biti usteda u na zavrsnoj obradi konacnog proizvoda.
Mislim da u tom segmentu, evropski proizvodjaci nisu nikad isli na proizvod za ciljano trziste evropske radnicke klase.
A onda kad se uzme u obzir evropski proizvod za trziste evropske srednje i visoke klase, time si pokrio 90-95% evropskih modela. (izuzetak su tvornice sa jeftinom radnom sangom, zastava, izh, i djelom zbrojovka)
Evropska srednja klasa, je po kupovnoj moci daleko iznad nase loklane srednje klase (ako to jos uvijek postoji) i onda na trzistu imamo situaciju koju imamo. Sve nam je skupo.
Rijedji primjerci americkog oruzja povoljniji, a tesko usporedivi s evropskim.
Imam dojam kad bi evropski proizvodjaci pokrenuli proizvodne linije oruzja prilagodjene cijenom za radni narod, da ne bi bilo puno razlike u kvaliteti ni u cijeni prema ameirckom proizvodu.
Suprotno svemu prethodno recenom, englezi su unistili svoju proizvodnju oruzja za srednju klasu, zatvorili sve.
Fenomen, koji i danas tesko tumacim.
Mozda ima veze sa gubitkom kolonija, ili sa stoljetnom tradiciom lova visoke klase, ili mozda sa zakonima koji reguliraju lov i oruzje? Ne znam.
Ali danas u UK, su samo elitni proizvodjaci najskupljeg civilnog oruzja na svijetu, nesto vojne industrije, a za srednu klasu s ponudom na trzistu, baziraju se iskljucivo na uvozu stranih proizvodjaca.