Pozz od moje malenkosti i dopuna i obrazloženje "onoga iz Darde" izdanog u Lovačkom vjesniku i Dobroj kobi, a vi ste si dečki krivo protumačili:
HKS će se i dalje brinuti o rodovnicama i uzgoju po Pravilniku FCI-a za sve pasmine tako i lovne, kao krovna organizacija.
HLS će održavati radne ispite za sve lovne pasmine s time da neće uzimati suce koji su se odrekli suđenja za HLS, a ne žele suditi na manifestacijama HLS-a, već će organizirati isto tako ispite za suce za rad lovnih pasmina ali isto tako kao i kod HKS-a da je najmanje 10 godina priznati uzgajivač i vlasnik pasmina za koju polaže ispit(a ne 2-3 godine tetke.stricovi i sl.-op.Venatoru), po arhivi HKS-a,koje kopije će morati priložiti uz prijavu stažiranja i polaganje ispita za svaku grupu FCI i pasminu zasebno.
Isto tako suci koji su ranije sudili pod "kapom" HKS-a su dobrodošli i oni će suditi na tim manifestacijama u radu a isto tako moći će ocijeniti oblik privedenih pasa, ali s time da se priklone HLS-u.
Cijene će biti korigirane tako da se neće uplačivati "kojekakve" kotizacije HKS-u po broju privedenih pasa,takse i slično , već će se uplačivati samo npr. IPO i ocijena eksterijera u iznosu od 200 kuna po pojedinom psu (što je dovoljno za lovca koji se neće dalje takmičiti već će psa koristiti samo za svoje potrebe u lovu u svojoj LU), a rad,ocjenjivanje i "gablec" sudaca i prisutnih će platiti ŽLS u kojoj županiji i mjestu gdje se održava ispit , pod "kapom" HLS-a uz obavezno pismeno izvješće, koje se ujedno dostavlja i Državnoj inspekciji za lovstvo - svakom županijskom lovnom inspektoru koji vrši nadzor nad Lovnim udrugama i korištenju pasa za korištenje u lovu,a kopije će biti dostavljene isto tako HKS-u.
Evo ukratko od mene kako ja razumijevam postupke HLS-a za buduće održavanje lovnih ispita u radu.
S poštovanjem svima Vama koji ćete ovo razumjeti ,ali i HKS-u i HLS-u da nađu "zajednički jezik",
ali da pomognu najviše u ovoj recesiji "ljubitelju lovcu".
Dražen