Evo pošto je tema dulje ne aktivna, a nadam se da će tako i ostat barem po pitanju novih požara a naročito katastrofalaca u Dalmaciji,htio bih je malo aktivirati jer sam nekako vezan za ovo područje...
Naime,želio bi čuti kakva su vaša mišljenja i komentare o djelovima vaših lovišta tj terena koji su bili zahvačeni požarom,jel se oporavljaju po pitanju brojnosti divljači,koliko je divljači stradalo,jel divljač sad brojnija,manje brojna,koje kulture su sada na opožarenom terenu a koje su bile i sl.
Moja zapažanja u proteklih par godina u mom reviru su sljedeća: Znači u mom lovišti Biokovo Makarska sva opožarena područja su napučenija sada sa divljači i to puno više nego dok je na njima bila gusta i nepregledna borovina... prvenstveno mislim na jarebicu kamenjarku koja sad uživa na opožarenim terenima na kojima raste mlada trava i razno bilje koje njoj paše a sitacija sa zecon je znatno bolja...
Šumarija počisti zapaljene borove i sve izgleda nekako pitomije i za život divljači normalnije...
Mi lovci na takvim terenima napravimo velike betonske vode i postavimo automatske hranilice i rezultat je i više nego dobar...
Ovaj zadnji veliki požar u Makarskoj nam je očistio dosta terena oko 800 ha
koji su nešto naše a nešto od l.d. kuna Baška voda i na tom sam požaru bio od prve do zadnje minute i uz normalno gašenje požara promatrao divljač kako bježi, tih večeri su se zapažala krda svinja,muflona te pokoji zec koji traže sigurno utočište...
Mišljenja sam da odrasle životinje rjetko stradaju naručito ptice,dok sam za mlađ gotovo siguran da izgubi bitku sa plamenom,no unatoč tom gubitku na mlađi mišljenja sam da požari u lovištima koja su slična mom više korist negoli gubitak